logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár afrikai körútján

Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár hivatalba lépése óta első afrikai körútján.

Scholz vasárnap indult Szenegált, Nigert és Dél-Afrikát is magában foglaló háromnapos körútjára, amelynek egyik kiemelt témája lesz az ukrajnai háború gabonaexportra gyakorolt hatása, ami különösen Kelet-Afrika országaiban súlyosbítja az élelmezési válságot.

Rüdiger von Fritsch, Németország volt moszkvai nagykövete ezzel összefüggésben a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, hogy szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök, s migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Számos afrikai ország azonban eddig nem ítélte el egyértelműen az orosz hadműveletet Ukrajnában.

Mindemellett Scholz afrikai körútján a klímaváltozás, a járványok elleni küzdelem, és a helyi demokráciák erősítése is terítékre kerül.

Szenegál az Afrikai Unió soros elnöke és meghívást kapott a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport június végén Németországban megrendezendő tanácskozására.

Niger jelentőségét az adja, hogy a német kormány a stabilitás horgonyaként tekint az országra a forrongó Száhel-övezetben, amelyet évek óta különböző iszlamista csoportok tartanak rettegésben. Dél-Afrika pedig kulcsfontosságú partnernek számít Németország számára szoros gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatokkal.

Ajánljuk még