logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zúgolódnak a brit autósok, hozzájuk nem ért el a jövedékiadó-csökkentés

| Szerző: hirado.hu
A brit kormány márciusban csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, mégsem mérséklődtek a benzinárak, sőt újabb rekordokat döntenek. Úgy néz ki, hogy azt lenyelték a kiskereskedők a különbözetet. Boris Johnson kormánya a versenyhivatal bevetésével fenyegeti az üzemanyag kiskereskedőket.

Rishi Sunak pénzügyminiszter a londoni alsóházban tartott, gazdasági-költségvetési helyzetértékelésében közölte, hogy az üzemanyagok adója literenként 5 pennyvel (22,60 forinttal) csökken.

Szakmai szervezetek és az ellenzék is keveselte az adócsökkentést, amely az autósokra nehezedő egyre durvább pénzügyi terheket volt hivatott mérsékelni.

A gázolaj literenkénti átlagára a szigetországban 1,79 fontra, a benziné 1,64 fontra emelkedett, ami 452-es árfolyammal számolva 809, illetve 746 forintnak felel meg.

A brit autóklub (Royal Automobile Club) szerint azonban a kiskereskedők átlagosan literenként 2 pennyvel (9 forint) több profitot realizálnak, mint az adócsökkentés bejelentése előtt. Jelenleg minden eladott benzin és gázolaj literje után 11 (50 forint), illetve 8 (36,2 forint) penny a nyereségük.

Kapcsolódó tartalom

Az energiaügyi államtitkár Kwasi Kwarteng levélben fordult a szektor szereplőihez, amelyben szemükre veti, hogy az üzemanyagadó-csökkentés nem érvényesült a fogyasztói árakban. Szerinte az sem elfogadható, hogy ugyanazon kiskereskedelmi láncon belül is nagy különbségek vannak.

Felhívta a szektor szereplőinek a figyelmét, hogy a brit versenyhatóság fel fog lépni a szabályszegő cégekkel szemben.

Ezzel szemben az üzemanyag kiskereskedőket képviselő szervezet szerint nem érdemes csak a kiskereskedelmi árrésből kiindulni. A tárolási és szállítási költségek, valamint a termékárak ingadozása nem fedezi a működési költségek fedezésére – mondta.

A brit sajtó szerint továbbra is a kormány napirendjén van az energiacégekre kivetendő különadó. Kedden Rishi Sunak az alsóházban elmondta, hogy azt várják el a magas árakból profitáló energiavállalatoktól, hogy többletnyereségüket visszaforgassák az energiabiztonság javításába és munkahelyteremtésbe.

Egyre több képviselő szorgalmazza, hogy az energetikai különadóból az alacsonyabb keresetű háztartásokat támogassák, vagy adójuk vagy energiaszámlájuk csökkentésével.

 

 

Ajánljuk még