logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szoros eredmény várható a vasárnapi ausztrál parlamenti választásokon

Szoros eredmény várható a vasárnapi ausztrál parlamenti választásokon a Scott Morrison miniszterelnök vezette konzervatív Liberális Párt és az Anthony Albanese vezette fő ellenzéki balközép Munkáspárt között – jelentették hírügynökségek.

A konzervatívok számára a tét az, hogy egyhuzamban ötödszörre is elnyernek-e egy három éves hivatali ciklust. A legutóbbi felmérések szerint a Munkáspárt valamivel esélyesebb a győzelemre, bár ez 2019-ben is így volt, mégis veszítettek. A Liberális párt már több ciklus óta koalícióban kormányoz a még konzervatívabb Nemzeti Párttal, de az elmúlt ciklusban már csak egyetlen fős többségük volt az alsóházban.

A voksoláson a szövetségi alsóház 151 helyére és a 78 tagú felsőház felének leváltására választanak képviselőket, illetve szenátorokat. A szavazásra jogosultak száma több mint 17 millió, de több mint felük már előre levélben leadta a voksát – jelentette az ABC állami tévé a választási bizottság adatai alapján.

Ausztráliában kötelező a szavazáson való részvétel, az arány 2019-ben 92 százalékos volt. Az, aki szavazásra jogosult, de ezzel nem él, pénzbüntetésre számíthat.

A választási kampány fő témája a klímaváltozás, a gazdaság, a koronavírus-járvány kezelése és a nemzetbiztonság volt.

Ajánljuk még