logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ellenzéki Munkáspárt alakíthat kormányt Ausztráliában

A szombati választásokat követően vereséget szenvedett a Scott Morrison ausztrál kormányfő vezette koalíció, és csaknem egy évtized után a balközép Munkáspárt alakíthat kormányt. Morrison beismerte vereségét, Anthony Albanese munkáspárti vezető pedig kijelentette, hogy megnyerték a választást.

A részleges választási eredmények alapján a Morrison vezette liberális-nemzeti pártszövetség elsősorban Nyugat-Ausztráliában, főként a sűrűn lakott városi körzetekben szerepelt rosszul.

„Ma este beszéltem az ellenzék vezetőjével, a leendő miniszterelnökkel, Anthony Albanese-zel. Gratuláltan neki a ma esti választási győzelméhez” – mondta Morrisson, aki a vereség után leköszönt a Liberális Párt éléről.

Mintegy 17,2 millió szavazót szólítottak az urnákhoz. Ausztráliában a választási részvétel kötelező, és a parlament 151 tagját 3 évre választják. A szenátus 76 tagja közül negyvenet szintén most választottak meg hat évre. A koronavírus-járvány miatt telefonon és levélben is lehetett szavazni.

 

Az ABC televízió által a szavazatok felének feldolgozása után közzétett előrejelzése szerint a Munkáspártnak lesz a legtöbb mandátuma a képviselőházban. Az eddig megszerzett 72 mandátum birtokában azonban még nem bizonyos, hogy sikerül az abszolút többséghez szükséges 76 képviselői helyre szert tennie, amely elegendő lenne ahhoz, hogy koalíciós partner nélkül alakítson kormányt.

A súlyos természeti katasztrófák és a koronavírus-világjárvány jellemezte három év után az ausztrálok szokatlanul nagy számban szavaztak a környezetvédő kisebb pártok jelöltjeire. Függetlenek és a Zöld párt több, a korábban hagyományosan a konzervatívokra szavazó városi választókerületben is nyerésre állnak.

Kapcsolódó tartalom

A Munkáspárt több pénzügyi segítséget, a minimálbér emelését és erős szociális hálót ígért, miközben Ausztráliában 2001 óta most a legmagasabb az infláció, és szárnyalnak az ingatlanárak. Külpolitikai téren csendes-óceáni védelmi iskola létrehozását ígérte, ahol a szomszédos országok hadseregeit képeznék válaszul Kína térnyerésével szemben. Az éghajlatváltozás elleni fellépés is szerepelt a választási ígéretek között: 2050-re 43 százalékkal szeretnék csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ajánljuk még