logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rögeszme, „iszlám fasizmus” – muszlim hátterű újságírónő akadt ki a burkinirendeleten

| Szerző: hirado.hu
Soros György alapítványa finanszírozza azokat a grenoble-i „civil” köröket, melyek most a város szélsőbalos polgármestere támogatásával elérték, hogy a burkini engedélyezett legyen a dél-francia nagyváros nyilvános fürdőhelyein. A muszlim hátterű Zineb El Rhazoui a Le Figaro című lapnak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki a militáns iszlamizmus újabb előretörése miatt. Az újságírónő és emberjogi harcos súlyos, sokak által tabuként kezelt közegészségügyi és higiéniai kockázatokat is fölvetett a vele készült beszélgetésben.

 

„Ez a nap szörnyű visszalépést jelent a francia nők, különösen a muszlimok számára, akiknek jogai egyre inkább arra korlátozódnak, hogy alávessék magukat a parancsnak, mely testük teljes eltakarását írja elő” – így kommentálta Zineb El Rhazoui, a Charlie Hebdo volt újságírónője a Le Figaro című konzervatív lap csütörtöki számában azt a döntést, hogy a grenoble-i városi tanács engedélyezte a burkinit a nyilvános uszodákban.

Tüntettek a burkini ellen

A burkini olyan női fürdőruha, amelyet kifejezetten a hithű muzulmán női viselet előírásainak megfelelően terveztek: teljesen elfedi a testet, még a hajat is. Egy

felső testet burkoló, zárt, blúzszerű ruhadarabból, bokáig érő hosszúnadrágból és kapucniból áll. Éric Piolle, Grenoble zöldpárti, szélsőbaloldali megnyilvánulásairól (harcot hirdetett a bűnözőket leleplező utcai kamerák ellen, agresszív propagandát folytat „a bankokkal” szemben) hírhedt polgármestere volt az élharcosa ennek a döntésnek

– a tanács egyébként egyben azt is engedélyezte, hogy a nők felsőrész nélkül úszhassanak, épp úgy, mint a férfiak.

Míg a tetőtől talpig fedő, s e ruházatot újabb fátylakkal is kiegészítő burkini engedélyezett, a shortban való úszás, fürdőzés, ahogy eddig, „higiéniai okokból” továbbra is tilos lesz Grenoble-ban; a férfiak csak fürdőnadrágban vagy fürdőboxerben használhatják az uszodák, strandok medencéit. A burkini engedélyezése élénk tiltakozást váltott ki a helyi konzervatív polgárság körében. A jobboldal szimpatizánsai a döntés ellen tüntetést tartottak a városháza előtt, Piolle „politikai iszlamizmusa” és a teret hódító, erőszakos iszlám ideológia ellen tiltakozva.

(Lapunk korábban beszámolt a döntés körülményeiről és a grenoble-i, valamint a franciaországi közbiztonságról.)

Kapcsolódó tartalom

Iszlamista ízlésű fürdőruha

Zineb El Rhazoui marokkói származású újságírónő – aki úgy élte túl a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt 2015-ös mészárlást, hogy éppen Marokkóban tartózkodott –, férjével együtt évek óta az iszlám szélsőségesek halálos fenyegetései között él, és az iszlám fundamentalizmus terjeszkledése elleni kiállása miatt fejére valóságos „fatvát” mondtak. Marokkóban több mint egy évtizede nem publikálhat, korábbi, szabadabb hangvételű lapját ugyanis betiltották.

Kapcsolódó tartalom

Az Alternatív Mozgalom az Egyéni Szabadságokért társalapítója a lap kérdésére válaszolva emlékeztetett: „Franciaországban működnek olyan magán sportklubok, melyek csak férfiak vagy csak nők számára vannak fenntartva”.

Így tehát, jelentette ki a Le Figaro kérdéseire válaszolva, szerinte

„a grenoble-i kezdeményezés mögött álló iszlamista militánsok szándéka soha nem az volt, hogy a fátyolt hordó nők úszhassanak, hanem az, hogy erőltessék a muszlim nők vizuális megjelölését minden olyan térben, amely még megmaradt (szabadnak)”.

„Megértem néhány nő személyes vágyát, hogy vagy elfátyolozva, vagy kizárólag nőkkel együtt fürödjön, de egy olyan demokráciában, mint Franciaország, az ilyen igények a magánszektorban találhatnak teret, és semmiképpen sem az önkormányzati helyeken, azaz mindenki által finanszírozott és mindenki számára nyitott helyszíneken” – fejtette ki Rhazoui, aki szerint a burkini, ami szó szerint „fürdőző burkát” jelent, nem a fürdőzéshez megfelelő ruhadarab, hanem inkább a muszlim fundamentalistáknak a női test eltakarására irányuló rögeszméje.

Használt alsóneműt, mosdatlan testet rejthet

A polgárjogi aktivistaként is ismert újságírónő szerint a zöldek polgármestere által keresztülvert határozat a higiéniai és kényelmi előírások visszafejlődését is jelenti a nyilvános sportlétesítményekben.

 

Amellett, hogy a több textil az úszómedencében több kémiai reakciót vált ki a klórral, és ezért több kellemetlenséget okoz minden fürdőző számára szerinte

még súlyosabb, hogy a legalapvetőbb higiéniai intézkedések is háttérbe szorulnak.

„Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy ezek a teljesen fedett fürdőzők nem viselnek-e menstruációs, szennyezett ruhadarabot vagy egyszerűen csak az előző napi alsóneműjüket a burkini alatt? És mi a helyzet azzal a kötelezettséggel, hogy zuhanyozni kell, mielőtt a közös medencébe merülünk?” – sorolta az iszlamistákat feltétel nélkül támogató szélsőbaloldal által uralt sajtóban tabuként kezelt, ám igen súlyos kérdéseket.

Alinsky szelleme, Soros pénze és a lopakodó „fasizmus”

Mindezzel együtt nem lepte meg a grenoble-i testület által hozott döntés – jelentette ki Rhazoui, kiemelve a burkinis fürdőzésért egy évtizede küzdő grenoble-i Alliance Citoyenne szervezet „szeparatista harciasságát”, mely találkozik az EELV polgármesterének, Éric Piolle-nak a választási klientelizmusával, s ebből egyfajta „kommunalizmus” jön létre (kommunista és más szélsőbalos csoportok közös eszmeisége – a szerk.), Piolle és a helyi szélsőbal tehát így gyűjt szavazótábort magának.

Az eredetileg Saul Alinsky által az 1930-as években Chicagóban alapított Alliance Citoyenne helyi szervezetét 2010-ben hozták létre Grenoble-ban. A szervezet lyoni aktivistái kezdeményezték először, hogy a „gyermeküket az uszodába elkísérni nem tudó” muszlim nők mindenféle hosszú ujjú, a testet eltakaró ruhadarabokban mehessenek be az uszodákba,

ebből bontakozott ki a „burkiniharc”. (Alinsky nevével Magyarországon legutóbb az SZFE-botrány idején találkozhattak az olvasók; az „anarchiacsinálás apostola” módszereit most a dél-francia város felforgatására alkalmazzák – a szerk.)

A szervezetet Grenoble-ban az Echo egyesület hozta létre.

Az Echo 2016-17-ben jelentős támogatást kapott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól, amelyet Soros György amerikai milliárdos alapított és finanszíroz, az egyik projektjéhez.

Rhazoui Macron pártjának szimpatizánsa, akinek a neve a választások idején képviselőjelöltként is felmerült, aggódik az iszlamizmus legújabb előretörése miatt, amely szerinte „egy olyan fasizmus, amely nem mondja ki a nevét”.

Kijelentette: reméli, hogy Macron második, ötéves ciklusa „továbbra is hatékonyan és mindenekelőtt demokratikusan fog küzdeni ez ellen a fasizmus ellen”.

Címlapfotó: Twitter

Ajánljuk még