logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, hogy adják meg magukat az ukrán katonák az Avovsztalnál

| Szerző: hirado.hu
Egy nap alatt csaknem 800 katona adta meg magát a mariupoli Azovsztal üzemnél az oroszok szerint, így a gyárban körülzárt katonák több, mint fele már elhagyta a területet. Azt, hogy mi történik velük, még nem lehet tudni, csak annyi biztos, hogy nem ukrán fennhatóság alatt lévő területekre kerültek. Közben az ukrán elnök meghosszabbította a hadiállapotot az országban – számolt be az M1 Híradója.  

Hosszú sorokban hagyták el az ukrán katonák a mariupoli Azovsztal üzemet, erről tett közzé felvételeket az orosz védelmi minisztérium. Állításuk szerint csütörtökön ismét több százan adták meg magukat. Néhányukat kórházba, többségüket pedig egy donyecki fegyenctelepre szállították, ahol kihallgatják őket.

„Az orosz hadsereg folytatja a különleges katonai műveletet Ukrajnában. 24 óra leforgása alatt az Azov ezred 771 nacionalistája adta meg magát a körülzárt Azovsztal acélműnél, Mariupolban. Hétfő óta összesen 1730 katona adta meg magát, köztük 80 sebesült. Azokat, akiknek kórházi ellátásra van szüksége Donyeckben és Novoazovszkban kezelik, a Donyecki Népköztársaság területén” – nyilatkozta a moszkvai védelmi tárca szóvivője.

Az oroszokkal szövetséges szakadárok szerint a gyár területén körbezárt ukrán csapatoknak már több, mint a fele megadta magát. Vezetőjük szerint a Nemzetközi Vöröskereszt regisztrálta is az elszállított katonákat.Az Azov-ezred harkivi egységének parancsnoka ebből annyit erősített meg, hogy embereik életben vannak és néhányan kórházi ellátást is kaptak. Oleg Szupereka szerint bár nem kizárólag a sebesültek hagyták el az Azovsztalt, csak a legrosszabb állapotban lévők távoztak.

Ukrajna észak-keleti részén továbbra is heves harcok folynak. Kijevi jelentések szerint az ukrán előrenyomulás sikeres a harkivi régióban, a védők már több ponton elérték a két ország határát. A brit hadügyminisztérium szerint azonban az oroszok kivonták csapataikat a térségből és átcsoportosították katonáikat délre, a Donbassz régióba.

„Jelenleg az ellenség próbálja védeni az elfoglalt területeket. Igyekszünk megnehezíteni számukra az infrastruktúra kiépítését a frontvonal körül. Rendszeresen megtámadjuk őket abban a reményben, hogy minél messzebbre tereljük őket”

– mondta egy Zaporizzsjánál állomásozó egység parancsnoka.

Közben egy híd megsemmisítéséről számolt be szerdán az ukrán nemzeti gárda a luhanszki régióban, Szeverodonyeck közelében. Ezzel az orosz csapatok előrenyomulását akarják akadályozni a térségben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti videóüzenetében arról beszélt, hogy az orosz invázió kudarcba fulladt, mivel a moszkvai katonai vezetés katasztrofális hibákat vétett. Emellett az államfő bejelentette, hogy meghosszabbítja a hadiállapotot Ukrajnában.

„Ki kell űznünk a megszállókat, és garantálni kell Ukrajnának a valódi biztonságot. Ezért írtam alá a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló rendeleteket. Remélem, hogy Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa a közeljövőben támogatni fogja ezt a döntést. Hadseregünknek és mindazoknak, akik védik az államot, rendelkezniük kell minden jogi eszközzel a nyugodt cselekvéshez” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán fővárost eközben egyre több követség ítéli biztonságosnak.

Szerdán az Egyesült Államok külképviselete nyitott meg ismét Kijevben. Az amerikai diplomaták a háború kitörése előtt tíz nappal hagyták el a várost. Most sem tértek vissza mindannyian, mivel szokásos feladataiknak csak egy részét veszik fel újra. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig hangsúlyozta, hogy a tárca utazási tilalma továbbra is érvényben marad Ukrajna-szerte.
A címlapfotó forrása: M1 Híradó.

Ajánljuk még