logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Biden-adminisztráció állítása szerint „gyorsan reagált” – a probléma viszont hét hónapja áll fenn

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai elnök most a koreai háború idején született védelmi gyártási törvény alapján oldaná meg a bébitápszerhiányt.

A Fehér Ház szerda esti bejelentése szerint Joe Biden elnök a fent említett törvény segítségével kezelné az Egyesült Államokban kialakult bébitápszerhiányt. Sajtóközleményükben kiemelik, hogy az amerikai elnök előírja a csecsemőtápszerek gyártásához használt anyagok beszállítóinak, hogy más vásárlók előtt először a tápszergyártóknak küldjenek szállítmányokat – számol be a történtekről a National Review amerikai konzervatív lap.

Az 1950 szeptemberében, a koreai háború kezdetén elfogadott törvényt az 1941-es és 1942-es „háborús törvények” mintájára hozták létre. Ezek széles körű felhatalmazást adtak Franklin D. Roosevelt elnöknek a belföldi gazdaság ellenőrzésére a második világháború alatt. Az eredeti DPA széles körű hatáskörökkel ruházta fel az elnököt, beleértve a bérek és az árak meghatározásának, valamint a fogyasztási cikkek adagolásának lehetőségét, bár nem minden ilyen hatáskört újítottak meg. A törvényt a kongresszus folyamatosan újraszabályozta, legutóbb a 2019. évi John S. McCain-féle nemzetvédelmi felhatalmazási törvényben, ennek hatálya 2025-ben jár le.

Kereskedelmi repülőgépeket is átcsoportosítanak

Joe Biden emellett elindítja „a repülési műveletet” is, ennek keretében három szaktárca által üzemeltetett kereskedelmi repülőgépeket csoportosítana át más országokból származó tápszerek behozatalára.

„Utasítottam a csapatomat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy elegendő biztonságos csecsemőtápszer álljon rendelkezésre, és hogy gyorsan eljusson azokhoz a családokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – mondta Biden a Twitteren közzétett videóüzenetében.

A bébitápszerhiányról először még januárban a Wall Street Journal számolt be, azóta azonban tovább súlyosbodott a helyzet, és számos üzlet már készlethiánnyal küzd az Egyesült Államokban. Az amerikaiak egyébként 2021-ben 4,3 milliárd dollárt költöttek bébitápszerekre, ami 4,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A hirado.hu cikke arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapvető problémát az ellátási láncok jelentik, sőt, egyes helyeken már anyatejet bocsátottak áruba.

Mindeközben a csípős hangvételéről híres konzervatív amerikai lap, a Hot Air élesen bírálja a Biden-kormányzatot, kiemelve azt a tényt, hogy állítólag „nagyon gyorsan cselekedett” (az MSNBC-videón 3.23 percnél hangzik el), és felteszi a kérdést, mennyire relatív fogalom ez, hiszen már 2021 szeptemberében arról írt a The New York Times, hogy a pánikvásárlások miatt készlethiány alakult ki más termékek mellett a bébitápszerből is.

A HotAir mindezek mellett azt hangsúlyozza, hogy itt nem egy rövid távú, fogyasztói pánik okozta hiányról van szó, amilyeneket a koronavírus-járvány idején is lehetett tapasztalni, hanem ez egy tényleges ellátási hiány, és legalább hét hónapja tart, független a kereslet szintjétől, amely hosszú távon valószínűleg állandó marad, mivel a terméket csak csecsemőknek vásárolják.

Megjegyzik, hogy a Fehér Ház „gyors cselekvése részeként” a múlt héten összeállítottak egy honlapot, amely ugyan tele van tanácsokkal és forródrót számokkal, de ezek teljesen haszontalanok, ahogy azt a CNN munkatársa, MJ Lee felfedte, miután utánajárt a tanácsoknak, forródrótoknak.

Időközben az Abbott Nutrition és az élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA) bejelentette, hogy megállapodás született az Abbott bébitápszereket feldolgozó üzem újranyitásáról. Az üzemet februárban zárták be, akkor az Abbott visszahívta termékeit, miután több, csecsemőket érintő baktériumfertőzésről érkezett jelentés. A cég akkor közleményt adott ki, melyben egyebek mellett azt írta,

„nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az Abbott tápszereit kapcsolatba lehetne hozni ezekkel a csecsemőbetegségekkel”.

„A megállapodás szerint azonban az Abbott csak az FDA jóváhagyásával nyithatja meg újra az üzemet, ezután viszont még újabb hat-nyolc hétbe telik, mire az üzemben gyártott tápszerek a boltok polcaira kerülhetnek” – írja a National Review.

 

 

Ajánljuk még