logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új tulajdonosa van az orosz McDonald's-éttermeknek

Az orosz kormány minden szükséges támogatást megad az induláshoz a McDonald's amerikai gyorsétteremlánc oroszországi éttermeit átvevő új tulajdonosnak – jelentette be Gyenisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön.

A világ legnagyobb hamburgerétterem-lánca csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy Alekszandr Govor jelenlegi licensztulajdonosnak adja el oroszországi üzlethelyiségeit, aki új márkanév alatt üzemeltetné az éttermeket. A McDonald’s oroszországi és ukrajnai éttermei egyelőre zárva tartanak, de a dolgozókat továbbra is fizetik.

Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt előidéző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald’s céget, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald’s értékeivel sem” – áll a gyorsétteremlánc hétfői közleményében.

A cég 847 étteremmel rendelkezik Oroszországban. Védjegyeit megtartja ugyan Oroszországban, de az értékesítés után nem fogja engedélyezni a cégnév, a logó, a márkajelzés és az étlap használatát.

Az amerikai gyorsétteremlánc tavaly bevételének 9 százalékát, mintegy 2 milliárd dollárt termelt ki az orosz és az ukrán piacon. Oroszországi és ukrajnai éttermeinek bezárása óta a vállalat havi 55 millió dollárt veszített. Az oroszországi távozással kapcsolatban felmerülő költségek miatt a cég 1,2-1,4 milliárd dolláros egyszeri leírásra számít a mérlegében.

Ajánljuk még