logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szöul: Észak-Koreában a katonai parádé után kezdett terjedni a vírus

Észak-Koreában az áprilisi katonai parádét követően kezdett el robbanásszerűen terjedni az új típusú koronavírus – jelentette parlamenti képviselőkre hivatkozva a Newsis szöuli hírügynökség.

A dél-koreai hírszerzés információira hivatkozó képviselők arról is beszámoltak, hogy az esetszámok villámgyors emelkedése miatt Phenjan átgondolja eddig elutasító álláspontját a külföldi oltóanyagokkal kapcsolatban.

A világtól elzárkózó diktatúra több mint két éven át következetesen tagadta, hogy az országba bejutott a vírus; egyetlen megbetegedést sem jelentettek. Phenjan csak az előző héten ismerte el, hogy Észak-Koreában is terjed a koronavírus, és azóta az esetek száma már a kétmillióhoz közelít.

Szerda estig 262 270 újabb fertőzöttet jelentettek, a teljes esetszám mindössze egy hét alatt 1 978 230-ra emelkedett és már 63 ember halálát is beismerték a betegséggel összefüggésben, amelyet a KCNA phenjani állami hírügynökség csak „láznak” nevez.

Az állami hírügynökség tájékoztatása szerint a fővárosban és környékén „villámgyorsan” termelik az üzemek a gyógyszereket, injekciókat és a lázmérőket. Több ezer tonna sót szállítottak a fővárosba fertőtlenítő oldat gyártásához – tudatta a KCNA.

A Johns Hopkins Egyetem tavaly felmérése szerint Észak-Korea egészségügyi rendszere 195 vizsgált országból a 193. helyen végzett, és a lakosság teljesen védtelen a vírussal szemben, mert az ország vezetése eddig sem Kínától, sem az ENSZ Covax-programjától nem fogadott el oltóanyagot.

Dél-Korea és az Egyesült Államok a héten ismét segítséget ajánlott, de nem kaptak választ. Diplomáciai források szerint ugyanakkor az észak-koreai légitársaság több gépe hétfőn Pekingben járt, ahonnan egészségügyi felszereléseket szállítottak Észak-Koreába.

Ajánljuk még