logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Potápi: A felvidéki beruházások is a magyar nemzet egységesítését és erősítését szolgálják

A magyar nemzet egységesítését és erősítését szolgáló beruházások fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a felvidéki Gömörpéterfalán és Kalondán tett látogatása során, ahol közösségi házak ünnepélyes átadóján vett részt.

Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta, hogy Gömörpéterfalán magyar közösségi házat adott át, amelyet a Felföldi Dalia Szövetség szervezete kapott. Hozzátette, hogy a felújításhoz a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közel 50 millió forinttal járult hozzá, azonban a felújításban a helyiek is részt vettek, egyebek között pénzzel, munkával és energiával is.

Az államtitkár kiemelte az ilyen vállalkozások fontosságát, és leszögezte: immár 2010 óta folyik a közösségek építése Kárpát-medence-szerte. „Ezek a beruházások egységesítik és erősítik a magyar nemzetet” – fogalmazott, hozzátéve, hogy

az átadón az előadók és a vendégek között délvidéki és erdélyi magyarok is részt vettek.

A házban kap helyet a Felföldi Dalia Szövetség évtizedes múltra visszatekintő Kutatási Központja és annak adattára, mely egyebek között egy több mint 2000 kötetes szakkönyvtárból áll. Az épület területén több mesterséget is kiszolgáló kézművesműhelyt alakítottak ki.

A Magyar Közösségi Ház területén található pajta a felújítási munkálatok után a harcművészeti iskola képzéseinek, táncházak, kiállítások, kisebb koncertek, előadások, pajtaszínházak helyszínéül szolgál majd. Ezt a beruházást 2021-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság további 15 millió forint egyedi támogatással segítette.

Kalondán a Papp Sándor vezette Pro Kalondiensis Polgári Társulás által létrehozott Palóc Közösségi Ház felújításához az államtitkárság 44 millió forint támogatást nyújtott

– mondta az államtitkár.

Az épület két helyiségében néprajzi múzeum működik, a hátsó részben található a 80 főt befogadó közösségi terem, a kiszolgáló konyha, az irodahelyiség és a vizesblokk, az emeleten pedig szálláshelyeket alakítottak ki.

Potápi Árpád János köszönetet mondott a felvidéki magyaroknak a 2022-es országgyűlési választásokon elért sikerért is. Rámutatott arra, hogy jóllehet az itt élő magyarok döntő többsége nem rendelkezik magyar állampolgársággal, ám a testvértelepüléseken, valamint barátaikon és ismerőseiken, illetve rokonaikon keresztül sok támogatást nyújtottak, és sokan Magyarországra is elmentek mozgósítani.

Ajánljuk még