logo

Műsorújság

Rendkívüli

Megérkeztek az első felvételek a kecskeméti tragédiáról – hárman meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hiperszonikus rakéták: Moszkva és Washington mellett Kína is beszáll az új fegyverkezési versenybe

| Szerző: hirado.hu
Szinte napra pontosan két hónappal az orosz Kinzsal rakéta első éles bevetése után az amerikai légierő is bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre saját hiperszonikus rakétájával. Kína mellett már Észak-Korea is előrehaladott hiperszonikus rakétakísérleteket folytat, sőt a Pentagon attól tart, hogy Peking és Moszkva is mérföldekkel jár előttük az újfajta fegyverkezési versenyben. Aligha tévednek.

 

Az Egyesült Államok légiereje (U. S. Air Force) kedden bejelentette, hogy sikeres rakétakísérletet hajtott végre az úgynevezett légi indítású gyorsreagálási fegyverrel Kalifornia déli partvidéke közelében.

Az AGM–1831 típusú – vagy ismertebb nevén ARRW (az angol arrow szó nyilat jelent) –, levegőből indítható gyorsreagálású rakétát egy B–52H Stratofortress típusú hordozó repülőgépről indították, és 5 machhal, azaz a hangsebesség ötszörösével száguldott a célpontja felé.

Kapcsolódó tartalom

„Figyelemre méltó teljesítmény ez az ARRW-fejlesztőcsapat és a légierőnk részéről” – idézte Heath Collins dandártábornokot, az amerikai légierő fegyverkezési programjának csoportvezetőjét az amerikai Breitbart hírportál.

„A csapat kitartása, szakértelme és elhivatottsága kulcsfontosságú volt a számos kihívás leküzdésében és a mostani siker elérésében. Készen állunk, hogy a most tanultakra építve folytassuk a hiperszonikus eszköz továbbfejlesztését” – tette hozzá.

Az amerikai légierő fut az orosz után

Az amerikaiak tavaly háromszor próbálták meg célba juttatni az AGM–1831 rakétájukat – sikertelenül. Az első sikeres kísérletet szinte napra pontosan két hónappal azután hajtották végre, hogy az orosz légierő március 18-án kilőtte első Kinzsal (magyarul: Tőr) elnevezésű hiperszonikus rakétáját a délnyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkra. A Pentagon szerint Moszkva azóta 10–12 hiperszonikus rakétát vetett be ukrajnai célpontok ellen.

Moszkva szerint a Kinzsal hatótávolsága 2000 kilométer, sebessége pedig akár a 10 machot (több mint 12 000 kilométer/órát) is elérheti.

Az amerikai ARRW hatótávolsága kevesebb mint 2000 mérföld (kb. 3200 kilométer), ami szakértők szerint jelentősen elmarad az orosz vagy a kínai szuperfegyver képességeitől.

Kapcsolódó tartalom

Itt még nem ér véget az amerikaiak lemaradása: a Kína által tesztelt orbitális (a Föld légkörén kívül is bevethető) rakéta akár nukleáris célokra is alkalmas – hívja fel a figyelmet a Breitbart.

A Pentagon későn kapcsolt

Egy nappal a sikeres kísérlet előtt Frank Kendall, az amerikai légierőért felelős miniszter a képviselőház védelmi albizottsága előtt elismerte, hogy lemaradásban vannak, és az első teszt előtt számos problémát kellett megoldaniuk.

„A program eddig nem volt sikeres a kutatás-fejlesztés terén. Bizonyosságot akarunk szerezi a (rakéta) működőképességéről, mielőtt döntenénk a sorozatgyártásról, ezért egyelőre kivárunk”idézte a minisztert a CNN.

A Pentagon márciusban kiemelt projektté tette a hiperszonikus fegyver fejlesztését, miután több kongresszusi képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az USA lemarad az oroszokkal és a kínaiakkal szembeni versenyben.

Az amerikai hadsereg a tervek szerint 2023 végén kezdi meg a nagy hatótávolságú hiperszonikus rakéták telepítését. Néhány indító- és vezérlőberendezést már kiosztottak, hogy megkezdhessék az erre vonatkozó kiképzést.

Új korszakot nyithat a kínai rakéta

Peking már tavaly sikeres kísérletet hajtott végre saját hiperszonikus rakétájával, amely megkerülte a Földet, mielőtt eltalálta volna a Csendes-óceánon kijelölt célpontot – számolt be a Breitbart.

A South China Morning Post című kínai napilap pedig arról írt, hogy a Hszian városában működő PLA Rakétatechnikai Egyetem kutatói olyan hőkereső technikán alapuló hiperszonikus fegyver fejlesztésén dolgoznak, amely képes eltalálni akár egy nagy sebességgel haladó autót is.

A kutatócsoport vezetője szerint jelentős előrelépést értek el a fő probléma megoldásában, vagyis hogy miként lehet eltalálni egy rendkívül gyorsan mozgó célpontot.

A kínai hadi mérnökök 2025-ig kaptak határidőt a kormánytól a munka befejezésére.

Célkeresztben az Egyesült Államok?

A kínai néphadsereg egy ideje már gyakorolja, hogyan tudnak „ellenséges eszközöket” megtámadni nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal – jelentette műholdképekre hivatkozva az amerikai haditengerészeti intézet (USNI).

A Hszincsiang tartományban, a Takla-Makán sivatagban nemrég végrehajtott, kifejezetten az úgynevezett ASBM (hajók ellen bevethető) ballisztikus rakétákra fókuszáló hadgyakorlat célja az volt, hogy

minél pontosabban tudjanak eltalálni amerikai hadihajókat, illetve haditengerészeti támaszpontokat.

Az USNI elemzői úgy vélik, hogy Peking többféle ASBM-mel is rendelkezik, a szárazföldi telepítésűek közül a DF–21D és a DF–26 típus is bevethető haditengerészeti célpontok ellen. A kínai szakértők az utóbbi rakétatípust „Guam-pusztítónak” nevezték el, mivel azzal állítólag képesek eltalálni a Csendes-óceán nyugati részén található amerikai katonai támaszpontot.

Címlapfotón: Az Egyesült Államok légierejének egyik B–52-es vadászbombázója AGM–183A típusú hiperszonikus rakétát szállít. A Pentagon az amerikai hiperszonikus rakéta első sikeres tesztjéről számolt be 2022. május 17-én (Forrás: Twitter/Mark Collins)

Ajánljuk még