logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy SMS miatt áll a bál a holland kormányfő körül

| Szerző: hirado.hu
Élesen összecsapott az ellenzéki pártokkal Mark Rutte a napi rendszerességgel törölt SMS-üzeneteiről szóló vitában. A vita oka a Femke Halsema amszterdami polgármestertől kapott, lenyomozhatatlan SMS volt. Az ellenzéki képviselők dühösen úgy látják, Rutte információkat tart vissza, és ez tendenciózus. A holland kormányfő ingerült válasza az volt, „ha nincs bizalom, akkor mást fogok csinálni”.

 

Mark Rutte láthatóan dühös a képviselőházban tapasztalható bizalmatlanság miatt. A helyzet akkor mérgesedett el, amikor a miniszterelnököt Femke Halsema amszterdami polgármester üzenetéről kérdezték, amit 2020. június 1-jén a Dam téri rasszizmus elleni tüntetésről küldött. Az SMS-t az illetékes minisztériumban nem rögzítették, Rutte azt válaszolta, nem tudja, miért. A vitában később az üzenet mégis nyilvánosságra került, és az derült ki belőle, hogy Halsema a miniszterelnök támogatását kérte – számol be a parlamenti vitáról a holland RTL.

Mark Rutte nem elégedett a parlamenti ellenzékkel

Az ellenzék dühösen reagált, amit Rutte sérelmezett, mint mondta, úgy véli, a parlament túlzottan gyanakvó vele szemben. Úgy fogalmazott: „ha nincs meg a bizalom, akkor majd más dolgokat fogok csinálni. De nagyon világosan mondom: ragaszkodom a törvényhez, ragaszkodom a törvény szelleméhez”. Rutte a vele szemben érzett bizalmatlanságot „hamisnak” nevezte, és azt is hozzátette, „már nem is lényeges, hogyan védekezem”.

A miniszterelnök szerint a parlament táplálja a politikával szembeni társadalmi bizalmatlanságot.  Feltette a kérdést, „mi lehet az oka annak, hogy egyre több holland mondja: már nem nézem ezt a vitát a tévében? Mert minden a bizalmatlansággal kezdődik”. Azt is mondta, hogy több kormánytag is panaszkodott neki a parlamentben uralkodó hangnem miatt.

A Velencei Bizottság tavaly októberi jelentésében jelezte, hogy Hollandiában a politikai és hivatali kultúra sérült, kulcsfontosságú információkat hallgattak el a közvélemény elől – írta tavaly októberben a Magyar Nemzet. A bizottság jelentésében kifogásolja azt is, hogy a gyermekgondozási botrányban a kormánnyal szemben kritikus képviselőket elnyomták. A holland kereszténydemokrata Pieter Omtzigtet, aki az ügy kivizsgálását sürgette, egy kiszivárogtatott feljegyzés szerint Mark Rutte akarta elmozdítani. Mivel ezt a kormányfő a nyilvánosságnak tagadta, még márciusban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene.

„Elfogadhatónak és a normalitás részének kell tekinteni, hogy a kormánykoalícióban részt vevő pártok képviselői is a parlamentet mint intézményt képviselik. A parlamenti ellenőrzésben való részvétel nem hűtlenség”

– idézte a holland sajtó a dokumentum megállapításait.

Megjegyzik azt is, hogy az új törvények megalkotásakor Hágának alaposabbnak kell lennie, és a jövőben jó előre fel kell térképeznie a polgároknak nyújtott biztonsági garanciákat. A jelentés bírálja a holland alkotmány 120. cikkelyét is, ami véleményük szerint ellehetetleníti a normakontrollt, az alkotmányellenes jogelemek bírói felülvizsgálatát.

„Szinte minden ügyben túl kevés az átláthatóság és az elszámoltathatóság”

Fons Lambie politikai kommentátor úgy fogalmazott: „Rutte már több mint tizenegy éve miniszterelnök. Szinte minden ügyben túl kevés az átláthatóság és az elszámoltathatóság, amikor azonban az ellenzék összekapcsolja, felhozza ezeket az ügyeket, Rutte jellemzően rendkívül ingerülten és izgatottan reagál”.

Az elemző szerint „a miniszterelnök és a parlament egy része között megszűnt a bizalom, rossz a viszony. Ez az elmúlt években történt ügyek kezelésének köszönhető, és ami ma ismét felszínre került ebben a vitában. Marad a frusztráció, Rutte és a kabinet többi tagja frusztrált az ellenzék egy részének hozzáállása miatt”.

Igen kemény jogállamisági kritikákat kapott Mark Rutte nemrég

Rutte előző kabinetje tavaly év elején kényszerült lemondásra a gyermektámogatási segély körül kialakult, jogállamiságot sértő, és nagy port kavaró botrány miatt A 2021. március közepén tartott parlamenti választásokat ismét a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte meg, már negyedik alkalommal, kormányt azonban csak 2022 januárjában tudott alakítani.

Tavaly októberben egyébként az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság igen kemény jogállamisági kritikát fogalmazott meg Hágával szemben. Fontos megjegyezni, hogy a holland parlamentben ismételten arrogánsan viselkedő Mark Rutte miniszterelnök egyébként a magyar kormány egyik leghangosabb európai kritikusa, ha jogállamisági ügyekről van szó.

Ajánljuk még