logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nigeri elnök: Mali kivonulásával vége a G5 Száhel nevű regionális együttműködésnek

Mali kivonulásával véget ért a G5 Száhel nevű regionális együttműködés, amelyben Niger, Csád, Burkina Faso és Mauritánia csapatai is részt vesznek – jelentette ki Mohamed Bazoum nigeri elnök a La Croix címűfrancia lapnak adott interjújában.

A G5 Száhel halott. Bamako elszigetelése Nyugat-Afrikában az egész térségre káros hatással van” – mondta a nigeri elnök a szerdán közölt interjúban.

A G5 Száhelt 2017-ben hozták létre a térséget terrorizáló dzsihadisták ellen, akik emberek ezreit ölték meg és milliókat kényszerítettek arra, hogy elmeneküljenek otthonukból az elmúlt években.

Mali katonai vezetése vasárnap közölte, hogy regionális szövetségeseivel és az egykori gyarmattartó Franciaországgal megromlott kapcsolatai nyomán kivonul a nemzetközi katonai erőből. A junta azzal indokolta a lépést, hogy a nemzetközi katonai erő nem tudott érdemi eredményeket felmutatni.

Franciaország februárban bejelentette, hogy kivonja a 2013 óta Maliban állomásozó terrorellenes erőit. A 2400 francia katona és a különleges erők 900 fős kontingensének egy részét Nigerbe telepítik át, ezzel Niamey jóval hangsúlyosabb szerephez jut majd az iszlamisták elleni harcban.

Ajánljuk még