logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Moldovai elnök: Moldova az Európai Unióhoz tartozik

Moldova a szabad világ része kíván maradni, Európa részeként képzeli el a jövőjét, az unió értékeit sajátjaként vallja, Moldova az Európai Unióhoz tartozik – jelentette ki Maia Sandu moldovai elnök Brüsszelben, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Maia Sandu, a Moldova-EU társulási megállapodásról tartott EP-vitán mindenekelőtt emlékeztett arra, hogy országa hivatalosan idén márciusban kérelmezte az EU-tagságot.

Hangsúlyozta: Moldova számára az uniós csatlakozás a szabadság, a béke, a fellendülés útját jelenti. Noha számos reformra van szükség a csatlakozás eléréséhez, az uniós tagság minden nehézséget és munkát megér – mondta.

Bízunk az Európai Unióban, az európai jövőben, noha tisztában vagyunk azzal is, hogy uniós szintű politikai döntéseket kell hozni a tagság érdekében. Azt is tudjuk, hogy ezek nem könnyű döntések, de a moldovai tagjelölti státusz megadása helyes döntés lesz” – fogalmazott.

Kijelentette:

az ország már most az európai közösség része.

Európai a nyelve, a történelme, az értékrendje, a politikai berendezkedése, és hozzájárul a közjóhoz. A békét és a kompromisszumot részesíti előnyben a konfrontációval szemben.

A moldovai demokrácia erősödik, elkötelezte magát a korrupcióval szembeni küzdelem, a jogállamiság, valamint az igazságszolgálatás függetlensége mellett. Gazdasága és kereskedelme egyre szorosabban kapcsolódok az európai piachoz – emelte ki.

Tudjuk, hogy a csatlakozási folyamat hosszú és bonyolult. Moldova nem akarja lerövidíteni ezt az utat, a csatlakozást az elért eredmények és érdemek alapján kell megítélni. Moldova azonban gyakorlatias és stratégiai politikai rugalmasságot vár az európai tagállamok részéről. A csatlakozás lehetősége ugyanis erős jelzés lenne a moldovaiak számára az Európai Unió támogatásáról. Az EU-csatlakozás a fényt jelenti az alagút végén” – tette hozzá a moldovai elnök.

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos beszédében megerősítette: az Európai Unió támogatja Moldovát, és érdemeken alapuló tagjelölti státuszt kíván adni az országnak. Közölte:

az unió hamarosan támogatás nyújtásáról dönt a határvédelmi tevékenységek megerősítésére,

valamint folytatja a megkezdett munkát a közigazgatási és az energiaágazatok reformjának területén.

Emellett az ország ellenálló képességének fokozására összpontosít nem csak a kiberbiztonság, a hibrid fenyegetés területén és a félretájékoztatással szemben, hanem humanitárius segítséget biztosít, valamint egészségügyi és kommunikációs felszerelést biztosít a moldovai hadsereg számára.

Várhelyi Olivér köszönetet mondott azért, hogy Moldova megnyitotta határait az ukrajnai háború elől menekülők előtt. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő nyilatkozatában az Európai Unió szolidaritását hangsúlyozta Moldovával, és elismerését fejezte ki az Ukrajnából menekülők befogadásában tanúsított magatartásáért.

Kijelentette: az EU támogatja az ország önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, beleértve a Dnyeszteren túli területeket is. Elismerve az ország európai törekvéseit, az uniós diplomácia vezetője kiemelte, hogy az EU elkötelezett a Moldovával fenntartott kapcsolatainak további elmélyítése mellett.

Ajánljuk még