logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Macron megtalálta a maga Thatcherjét? Meglepetést keltett Borne kinevezése

| Szerző: hirado.hu
Van valami skandináv ebben a pillanatban. Egy nő a kormány élén, állandó kompromisszum a jobb- és baloldal között. A hozzáértés diszkrét bája, a vélemény békés közönye – így fogalmazott a Le Figaro keddi vezércikke azt követően, hogy hétfő este Emmanuel Macron köztársasági elnök Élisabeth Borne eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére. Az V. köztársaság 25. miniszterelnökének személye erősen megosztja a politikai elitet; különböző okokból, de szinte minden oldalról támadták ezt a döntést.

 

Harminc év után először van ismét női miniszterelnöke Franciaországnak, ahol – az 1958-ban megalakult V. köztársaság történetében – eddig 24 kormányfő követte egymást, s közülük csak egy nő volt, a szocialista Edith Cresson, aki 1991 májusától nem egészen egy éven át töltötte be ezt a posztot, egyébiránt ő volt az első női miniszterelnök is a francia történelemben.

A huszonötödik kormányfő

Az V. köztársaság 25. miniszterelnöke, a 61 éves Élisabeth Borne 2020 óta vezette a munkaügyi tárcát, 2019 és 2020 között környezetvédelmi, 2017 és 2019 között pedig közlekedési miniszter volt. A technokrata politikus korábbi szocialista kormányok idején miniszteri tisztségviselőként dolgozott, s a francia államvasutak (SNCF) stratégiai igazgatója is volt. 2017-ben csatlakozott Emmanuel Macron pártjához, s azóta valamennyi kormányának a tagja volt.

Borne nem a Borgen című, híres dán sorozat hősnője

– írja a Le Figaro vezércikkének szerzője, Vincent Trémolet, megfogalmazva azt a várakozást, hogy az új kormányfő Edouard Philippe és Jean Castex után „a boldog józanságot, a fáradságos szakértelmet fogja megtestesíteni, és a barokk kavargó mozdulatait egyedül a köztársasági elnökre bízza”.

Zemmour: Majd mindenbe beleszól!

„Mint mond, hogy Elisabeth

Borne a Matignonban? Miniszterelnökként? Ez sérti a fülemet”

reagált a hírre szokott csípősségével egy beszélgetős műsorban, a kinevezésről értesülve, Éric Zemmour. A Visszahódítás (Reconquête!) párt vezetője a francia RTL-en kijelentette: úgy érzi, mára ő lett Macron kormányának egyetlen jobboldali ellenfele. Zemmour sajnálatát fejezte ki, hogy az új kormányfő egy olyan technokrata, mint Jean Castex.

Ráadásul „ez egy szocialista nő, aki Lionel Jospintől François Hollande-ig vett órákat baloldaliságból, és akit – Zemmour szerint – az államfő választott ki, hogy mindenbe beleszóljon”, ami szerinte egy klasszikus Emmanuel Macron-i lépés. A Visszahódítás vezetője úgy látja: „ez az általunk halottnak vélt baloldal éve. Marine Le Pen a baloldallal flörtölve töltötte idejét, a republikánusok is behódolnak a baloldalnak, Emmanuel Macron baloldali miniszterelnökkel áll elő… Én leszek az egyetlen jobboldali ellenfele ennek a baloldali miniszterelnöknek és kormánynak!”

Mindent szétvert?

Mindeközben a baloldal, ha lehet, még vehemensebben támadja Macron döntését. Olivier Faure, az elnökválasztáson csúnyán megbukott Szocialista Párt első titkára üdvözölte, hogy női miniszterelnök áll majd a kormány élén, ám hozzátette: „ez annak a volt közlekedési miniszternek a kinevezése, aki szétverte a közforgalmú vasúti szolgáltatást, azé a volt ökológiai miniszteré, akit elítéltek a klímavédelmi tétlenség miatt, és azé a munkaügyi miniszteré, aki kifosztotta a munkanélkülieket a munkanélküli segély reformjával” .


Fabien Roussel kommunista képviselő és korábbi elnökjelölt a Twitteren azt írta, hogy Elisabeth Borne-nal Macron megtalálta a maga Thatcher asszonyát. Technokrácia a pénz szolgálatában, ám a zöld párt, az Europe Ecologie-Les Verts (EELV) közleményben üdvözölte Elisabeth Borne Matignonba érkezését, és „republikánus gratulációkat küldött neki. Mindemellett az ökopárt elítélte Borne asszony korábbi teljesítményét, mivel szerintük nem tudta Franciaországot az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás betartásához szükséges pályára ráállítani.

Mélenchont nem érdekli, ki „az elődje”

Szintén kritikus véleményt fogalmazott meg Twitter-üzenetében Marine Le Pen, az elnökválasztáson volt Macron másodszori kihívója: „Macron a volt munkaügyi miniszter miniszterelnökké való kinevezésével bizonyítja, hogy

képtelen összefogni az embereket, és folytatni akarja a megvetés, az állam leépítésének, a szociális rablás, az adócsalás és a lazaság politikáját”

utalt a Nemzeti Tömörülés vezetője a munkanélküli segély reformjára.

Az Elégedetlen Franciaországot vezető, s a Nupes nevű baloldali szövetség élén már a a júniusi parlamenti választásokra készülő Jean-Luc Mélenchon meg sem várta a bejelentést arról, ki lesz az új kormányfő. A szélsőbaloldali, trockista politikus úgy fogalmazott: nagy a feszültség „elődjének kinevezése előtt”.

Ezzel azt érzékeltette, hogy bármi történik, júniusban úgy is ő lesz az új kormányfő.

Címlapfotó: Élisabeth Borne újonnan kinevezett francia miniszterelnök beszédet mond a párizsi kormányfői rezidencia, a Matignon-palota előtt 2022. május 16-án. (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

Ajánljuk még