logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leopard tankokat kap Németországtól Csehország

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+ típusú tank szállításáról, utóbbiakat a következő években megvásárolná a cseh állam – jelentette be Jana Cernochová védelmi miniszter a kormány szerdai ülésén.

A Leopard 2A4 típusú tankokat Csehország már az idén megkaphatná, később a korszerűsítésükkel is számolnak. A harckocsivezetők kiképzése a német gépeken már az idén megkezdődik – közölte Jakub Fajnor, a védelmi tárca szóvivője újságírókkal.

Elmondta: Németország a harckocsik ajándékozásával mutatja ki, mennyire értékeli, hogy Csehország intenzíven segíti Ukrajnát hadianyagokkal és fegyverekkel.

A hozzáférhető információk szerint a csehek többtucatnyi T-72 típusú – egykori szovjet gyártású – tankot is küldtek az ukránoknak.

Jana Cernochová később sajtóértekezleten azt mondta, hogy az ajándékba kapott német tankok mind harcképesek lesznek. Az újak gyártásába, amelyek megvételéről a közeljövőben kezdődnek a tárgyalások, a cseh ipari cégek is beszállnak.

A cseh-német fegyverüzletről május elején állapodott meg Petr Fiala cseh kormányfő és Olaf Scholz német kancellár. A régebbi harckocsikhoz a németek lőszert és pótalkatrészeket is szállítanak.

Csehország azt szeretné, ha Németország a fegyvergyártásban is Prága kulcsfontosságú partnerévé válna

– szögezte le Jana Cernochová. A megfelelő cseh-német szerződéseket még a nyár folyamán meg tervezik kötni – jegyezte meg a miniszter. Leopard tankokat használ több NATO-tagország, köztük Magyarország és Lengyelország is – tette hozzá.

A cseh hadsereg jelenleg korszerűsített, szovjet származású T-72M4 CZ tankokat használ, amelyeket mihamarabb le akar cserélni. A kormány eredetileg amerikai harckocsikat szeretett volna vásárolni, de kiderült, hogy erre legkorábban 2030-ban kerülhetne sor – írta a CTK hírügynökség.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még