logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hölvényi: Libanonnak nem kioktatásra, hanem támogatásra van szüksége

Libanonnak nem kioktatásra, hanem támogatásra van szüksége, a vasárnap Libanonban tartott parlamenti választásokat megfigyelő európai uniós megfigyelő misszió a demokratikus választási folyamatok megerősítésében támogatta az országot – jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Az uniós missziót vezető magyar képviselő közölte: a 2018-as választások utáni időszakot Libanonban politikai instabilitás, illetve a társadalmi és gazdasági helyzet drasztikus romlása jellemezte, amelyet súlyosbított a bejrúti kikötőben 2020 augusztusában történt robbanás. Ebben a kihívásokkal teli időszakban zajlottak a május 15-i választások.

Hölvényi György kiemelte: Libanonban a világon egyedülálló választási rendszer működik, amely a 128 parlamenti helyet egyenlő arányban osztja szét a szunnita és síita muszlim, valamint a keresztény képviselők között.

A misszióvezető ezzel kapcsolatban elmondta:

a jogi háttér megfelelő alapot biztosít a demokratikus választásokhoz,

azonban fontos reformokra van szükség ahhoz, hogy a meglévő joghézagokat felszámolják, és eleget tegyenek a nemzetközi vállalásoknak, mint a nők és férfiak közötti egyenlőség kérdése, a szavazatvásárlás megállítása, a részvétel, illetve a választási bizottság működésének megerősítése.

Elmondta, a megválasztott képviselők első feladata a kormányalakítás lesz, ami – mint kiemelte – különösen sürgető, hiszen a minden eddiginél súlyosabb libanoni gazdasági válság közepette az új kormánynak azonnal hozzá kell kezdenie a válságkezeléshez.

Az Európai Unió mint Libanon szomszédja és barátja készen áll, hogy támogassa a megalakuló parlamentet, valamint a majdani kormányt a szükséges és halaszthatatlan reformok végrehajtásában” – fogalmazott Hölvényi György.

Libanonban, a vasárnap tartott parlamenti választás hivatalos eredményei szerint a Hezbollah szövetségesei nem tudták megszerezni a 128 tagú törvényhozásban a többséghez szükséges 65 mandátumot.

Visszaesett az eddig legnagyobbnak számító keresztény párt, a síita mozgalommal szövetséges Szabad Hazafias Mozgalom támogatottsága:

a párt 18 mandátumot szerzett, míg ellenfele, az ugyancsak keresztény, ám Washington és Rijád támogatta Libanoni Erők 20-at.

A Hezbollah két másik jelöltje, a drúz Talal Arszlán és a szunnita Feiszal Karáme pedig független jelöltekkel szemben maradt alul.

Összesen 16, a fennálló politikai struktúrát ellenző jelölt jutott be a törvényhozásba, ők a kampányukban azt ígérték, hogy felelősségre vonják az 1975-től 1990-ig tartó polgárháborút szerintük kirobbantó politikusokat.

Ajánljuk még