logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Francia diplomatákat utasított ki Moszkva

Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.

Az orosz külügyminisztériumba szerdán bekérették a moszkvai francia nagykövetet. A misszióvezetőnek a tárca jegyzékben határozott tiltakozásának adott hangot a francia hatóságok „provokatív és indokolatlan” döntése ellen, amely a franciaországi orosz diplomáciai intézmények 41 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánította.

Moszkva szerint ez a lépés súlyosan károsítja az orosz-francia kapcsolatokat és a konstruktív kétoldalú együttműködést.

A francia diplomatáknak a jegyzék átadásától számított két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét.

A francia diplomatáknak a jegyzék átadásától számított két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét. Hasonlóképpen bekérették a diplomáciai tárcához a spanyol és az olasz nagykövetet is.

A moszkvai spanyol nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus alkalmazottjainak hét napon belül kell távozniuk. Sajtóforrások szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az olasz diplomáciai alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítását még azelőtt bejelentette, hogy a moszkvai misszióvezetőjük megérkezett a tárcához.

A külügyminisztériumba szintén bekéretett moszkvai svéd nagykövet szerdán hivatalosan tájékoztatta az illetékes orosz külügyminiszter-helyettest, hogy kormánya a NATO-csatlakozás mellett döntött.

A misszióvezetővel közölték, hogy „az észak-európai szomszédok kezdeményezése tönkreteszi a regionális együttműködés struktúráit, köztük a Balti-tengeri Államok Tanácsát és az Arktiszi Tanácsot is tönkreteszi, ami tovább súlyosbítja a helyzetet a világnak ebben a korábban stabil térségében”.

Az orosz diplomáciai hivatal értésre adta, hogy „Oroszország konkrét reakciója és lehetséges válasza, beleértve a katonai és technikai intézkedéseket is, nagymértékben függ Svédország NATO-integrációjának valós következményeitől, beleértve külföldi katonai bázisok és támadó fegyverrendszerek svéd területen való elhelyezését”.

Ajánljuk még