logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csúcson a brit üzemanyagárak, nyomás alatt a kormány

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap a brit benzinkutaknál a benzin literenkénti átlagára 1,67 fontra, a gázolajé 1,79 fontra emelkedett, ami 446-ös árfolyammal számolva 745, illetve 798 forintnak felel meg. Egyre nagyobb a nyomás Boris Johnson kormányán, hogy csökkentse a benzin jövedéki adóját.    

A brit sajtó arról ír, hogy Rishi Sunak pénzügyminiszter szerdán a tavaszi gazdasági előrejelzésében jelentheti be, hogy öt penny-vel (22 forint) mérsékelheti a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját. Szakmai szervezetek kevesellik az adócsökkentés mértékét.

A benzinre és gázolajra egyaránt 58 penny (258 forint) a jövedéki adó és még erre rakódik a 20 százalékos áfa.

A háború óta folyamatos az áremelkedés a brit kutaknál. Egy hét alatt ez a benzin esetében 18 (80 forint), a gázolaj esetében pedig 26 penny-s (116 forint) emelkedést jelentett.

Kapcsolódó tartalom

Az autósok arról panaszkodnak, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenése nem érződik a kiskereskedelmi árakban, miután a világpiacon 130 dollárról 100 dollárra esett a kőolaj hordónkénti jegyzése a múlt héten. Azóta ismét 7-8 százalékkal emelkedtek az árak.

Sok elemző szerint még korán sincs vége az áremelkedésnek. Több hajmeresztő előrejelzés is napvilágot látott.

Egyes szakértői vélemények szerint a háború elhúzódásával és az Oroszország elleni szankcióknak köszönhetően literenként akár  2,50 fontra (1115 forint) emelkedhet a benzin ára, a gázolajé pedig elérheti a 3 fontot (1338 forint).

 

 

Ajánljuk még