logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csak néhány holland településen jelenthet megoldást, ha sóoszlopok hőjével fűtenek

| Szerző: hirado.hu
Elsőre talán hihetetlenül hangzik egy egész falut sóval fűteni, azonban mindez Groningenben és Drenthe-ben hamarosan valóság lehet, mivel több, a tengertől visszafoglalt területen fekvő holland falu egyfajta föld alatti sóhegyen, sóoszlopon terül el.

 

Hollandia az alkalmazással úttörő lehet a sós hő hasznosításában – írja a holland RTL. A sóoszlopok jellemzően az ország északkeleti részén, olyan helyeken találhatók, ahol korábban tenger hullámzott. A talajban megmaradt só sópilléreket képez – ezekből termelnének hőt a helyiek. A talaj hőmérséklete 300 méter mélységben általában 18 fok körül van, a sóoszlopos tesztért felelős Henk Groenewold, az LTA Energy igazgatója azonban 35 fokos hőt remél.

Uszodában tesztelik a sóoszlopok hőjét

„Ilyen magas hőmérséklet mellett olcsón fűthetünk egy házat, esetleg akár hőszivattyú nélkül is. A kísérleti projek feladata, hogy meghatározza a pontos hőmérsékletet, valamint azt, hogy megfelelően ki tudjuk-e vonni és hasznosítani” – mondta Groenewold. Hollandia egyébként arra készül, hogy 2026-tól már csak hőszivattyúval kombinált kondenzációs gázkazánokat, úgynevezett hibrid rendszereket lehessen üzembe helyezni – ez a rendszer akár 30-60 százalékos gázmegtakarítást is jelenthet, olcsónak viszont azért nem nevezhető.

A groningeni Onstweddében található egyik uszodában tesztelik először a sóoszlopokból származó hőt Hollandiában. Általában gázzal fűtik fel 23 fok körüli hőmérsékletre a medencénket, a jelenlegi magas gázárak miatt azonban szeretnének megoldást találni.

Ez csak helyi megoldás lehet?

A módszer egyszerű, egy úgynevezett alsó hurokkal leviszik a hideg vizet a talajba, ahol felmelegszik, majd egy kis szivattyúval visszahozzák. Az uszodai teszt után vizsgálhatják meg, hogy a sóoszlopokra épített házakban van-e lehetőség talajhurkokat telepíteni, elhagyva ezzel a gázt.

Groenewold mindesetre hozzáteszi, hogy valószínűleg ez elsősorban helyi megoldás, mivel ahogy az igazgató fogalmazott, „lehet, hogy az onstweddei uszoda esetében működik, Hollandia egész területén azonban nem, mert minél messzebbre kell szállítani a hőt, az annál jobban lehűl”. Jelen állás szerint csak a sóoszlopok felett fekvő falvak esetében jelenthet ez megoldást.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke korábban spórolási lehetőségekről ötletelve ennél lényegesen messzebbre ment, felvetette, hogy az emberek fűtsenek kevesebbet, közlekedjenek inkább biciklivel, és zuhanyozzanak rövidebb ideig, ruháikat pedig mosás helyett nemes egyszerűséggel szellőztessék ki.

Ajánljuk még