logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az amerikai „bébitej”-hiány miatt kormányzati különengedéllyel újranyílik egy bezárt michigani gyár

A csecsemőételeket gyártó Abbott Nutrition élelmiszeripari nagyvállalat megállapodott az amerikai szövetségi igazságügyi minisztériummal (DOJ) abban, hogy újraindítja az anyatejet helyettesítő táplálék, a „bébitej” gyártását a cég michigani telephelyén, hogy csökkentse a csecsemők számára létfontosságú termék hiányát – jelentette be a cég és a DOJ hétfőn.

Az igazságügyi tárca és az Abbott Nutrition külön nyilatkozatban közölte, hogy a megállapodást még egy amerikai szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia.

Az amerikai bébitejpiac egyik legnagyobb szereplőjének számító vállalat azonban arra számít, hogy két héten belül újranyithatja üzemét a Michigan állambeli Sturgisben.

Az Abbott Nutrition közleménye hangsúlyozta, hogy ezt követően még „6-8 hétre lesz szüksége, amíg termékei a boltok polcaira kerülhetnek”. A cég addig is folytatja a bébitej behozatalát írországi gyárából, hogy megpróbálja enyhíteni az amerikai termékhiányt.

Az Egyesült Államokban nagyon ritka az anyatejet helyettesítő bébitej-termékek hiánya, a mostani helyzet azonban több millió amerikai szülőt tölt el aggodalommal.

Eleinte csak az ellátási láncok problémái és a járvány miatti munkaerőhiány okoztak fennakadást a bolti kínálatban.

Kapcsolódó tartalom

A kialakult termékhiányt azonban tovább súlyosbította, hogy februárban az Abbott Nutrition fertőzés miatt kénytelen volt visszahívni bébitej-termékeit, és be kellett zárni a michigani gyárat. Számos kisbaba megbetegedett ugyanis, miután fogyasztott a cég „bébitejéből”, két csecsemő pedig életét is vesztette bakteriális fertőzés miatt.

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) ekkor betiltotta a termék forgalmazását, majd annak gyártásával kapcsolatban 483 szabálytalanságot tárt fel a minőség-ellenőrzés és az élelmiszer-biztonság területén – közölte az Abbott Nutrition pénteken, hangsúlyozva, hogy „azonnal megkezdték a fenti szabálytalanságok megszüntetését célzó intézkedések végrehajtását”.

Ajánljuk még