logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csoda az állatkertben: talpra állították a mozgásképtelen zsiráfbébit

| Szerző: hirado.hu
Egyedi lábmerevítőt terveztek egy zsiráfbébinek, aki súlyos lábbetegséggel született és a mellső lábai rossz irányba hajlottak.

Életveszélyes lábbetegséggel született egy zsiráf a San Diego-i állatkert szafariparkjában, ezért speciális lábmerevítőt terveztek neki, hogy meggyógyítsák – írja az ABC News.

Msituni február 1-jén született az állatkertben, a mellső végtagjai azonban rossz irányba hajlottak. A gondozók attól tartottak, hogy a zsiráf esetleg meghalhat, ha nem korrigálják azonnal a rendellenességet.

A gyógyítás nagy kihívásnak bizonyult, ugyanis a 178 centiméteres újszülött napról napra magasabb lett.

Az állatkert a Hanger Klinika ortopédiai szakértőihez fordult, ahol Ara Mirzaian ortopéd szakorvosnak életében először egy zsiráfot kellett kezelnie. „Eléggé szürreálisan hangzott, amikor először szóltak. Utána folyamatosan a zsiráfokat tanulmányoztam, hogy kellőképpen felkészüljek a projektre – mondta a szakorvos.

A tervezésben az állatkert vadon élő állatok szövetségének vezető állatorvosa, Matt Kinney is részt vett. „Általában gipszet vagy kötést teszünk fel a sérülést szenvedett állatokra, ilyen komplex feladathoz mindenképpen kellett az orvosok szakértelme is” – fogalmazott az állatorvos. A csapat egy olyan cég segítségét is kérte, amely lovaknak gyárt egészségügyi segédeszközöket.

A lábmerevítő nyolc nap alatt készült el, és altatás közben szerelték a zsiráfbébi lábára. Msituni tíz napig viselte az egyedi fejlesztésű merevítőt, utána már nélküle is képes volt lábra állni.

Gyógyulása után visszaszoktatták a csordába. Szülőanyja nem gondoskodott róla, de a csorda egy másik nősténye örökbe fogadta.

Címlapfotó: Youtube.com

Ajánljuk még