logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bébitápszer helyett anyatej – nem egyszerű a helyzet az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Nem csitul a bébitápszerhiány az Egyesült Államokban, egy anya most úgy döntött, anyatejet ad el a rászorulóknak.

 

Múlt héten számolt be arról a hirado.hu, hogy súlyos bébitápszerhiány lépett fel az Egyesült Államokban azután, hogy több megbetegedés és haláleset következtében a fő gyártó országszerte visszahívta termékeit.

Az április 24-én kezdődő héten a CNN és a USA Today jelentése szerint hat déli államban a pánikszerű felvásárlások következtében már hatvanszázalékos hiány mutatkozott több mint 11 ezer üzlet bébitápszerkészletében.

A tápszerfelhalmozást megelőzendő több kis- és nagykereskedő is limitálta kínálatában az egyszerre megvásárolható tápszer mennyiségét. Az Abbott termékvisszahívásai

különösen a rászoruló családokat érintik,

melyek az alacsony jövedelmű családoknak járó élelmiszerprogramban vesznek részt, mivel a gyártó volt a kizárólagos beszállítója a programot lebonyolító ügynökségek több mint felének.

Az anyatej eladása és vásárlása nem szabályozott

Most az utahi Fox13 Salt Lake City számolt be arról, hogy egy édesanya úgy döntött, eladja a fagyasztóiban felhalmozott anyatejet azoknak, akiknek szükségük van rá. Mivel úgy gondolta, lassan elfogy a tárolásra alkalmas helye, inkább segít másoknak. Először egy helyi tejbanknak akarta adományozni a teljes készletet, aztán az internet mellett döntött.

Az egyik anyatejbank arról számolt be, hogy több mint 300 donorra lenne szükség a közösség igényeinek kielégítéséhez, azonban csak 175-en vannak.

A donorok szűrési folyamata átlagosan négy-hat hét, azaz, ha egy nap több száz nő jelentkezne önkéntes donornak, akkor is hónapokba telne, amíg a bank ki tudná elégíteni az igényeket.

A Fox13 megjegyzi, hogy az anyatej online vásárlása és értékesítése teljesen legális az Egyesült Államokban, azonban nem szabályozott. Ha például az anyatejet közvetlenül szerzi be valaki magánszemélyektől vagy az interneten keresztül, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA szerint a donort valószínűleg nem vizsgálták meg fertőző betegségek vagy fertőzésveszély szempontjából.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még