logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt az oslói izraeli-palesztin béketárgyalások egyik kidolgozója

Elhunyt Uri Szavír, az Oslóban folytatott palesztin-izraeli béketárgyalások egyik főtárgyalója, az izraeli külügyminisztérium volt főigazgatója – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A 69 éves korában elhunyt diplomata vezette a kilencvenes évek elején, Norvégia fővárosában, Oslóban először titokban, majd nyíltan folytatott palesztin-izraeli béketárgyalásokon az izraeli delegációt, részt vett a kilencvenes években Szíriával zajlott egyeztetésekben is, valamint Simon Peresz volt miniszterelnök és államelnök tanácsadója volt.

„Ma nagyszerű diplomatát veszítettünk el. Olyan embert, aki életét az izraeli külpolitikának szentelte, és egy másik Közel-Kelet felé törekedett. Ezt mély hittel és tehetséggel tette. Máig érezhetően jelentős szolgálatot tett Izraelnek” – méltatta Szavírt Jaír Lapid külügyminiszter.

Az 1953-ban, Jeruzsálemben született diplomata édesapja, Leo Szavír az izraeli külügyminisztérium egyik megalapítója volt. Fia először a kanadai nagykövetségen, majd Izrael New York-i konzulátusán dolgozott sajtóreferensként.

Simon Peresz miniszterelnök 1984-ben kommunikációs tanácsadói poszton alkalmazta, majd tagja lett a kormányfő vezető tanácsadói testületének. Szavír segítette a diplomáciai kapcsolatok kialakítását Marokkóval és ápolását Egyiptommal. Később főkonzul lett New Yorkban, majd hazatérve a külügyminisztérium főigazgatójává nevezte ki az akkor a külügyi tárcát vezető Peresz.

Ajánljuk még