logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Íme, a világ legveszélyesebb sajtja, melynek árusítása régóta szigorúan tiltott

| Szerző: hirado.hu
A világ legveszélyesebb sajtja a Casu Marzu, ami arról híres, hogy lárvákkal állítják elő. Megkóstolása emiatt igen veszélyes, mivel parazitákkal fertőzött tejtermékről van szó.

Az olaszországi Szardínia szigete a Tirrén-tenger közepén fekszik. Az 1800 kilométeres, fehér homokos strandokkal és smaragdzöld vízzel körülvett sziget szárazföldi tája dombokkal és hegyekkel bővelkedik.

Ezeken a tájakon készítik a pásztorok a Casu Marzu-t, a lárvákkal fertőzött sajtot, mely 2009-ben bekerült Guinness-rekordok könyvébe, ugyanis megkapta a „világ legveszélyesebb sajtja” címet.

Így készül a Casu Marzu

A juhsajtot egy nagyon meleg helyre teszik, annak érdekében, hogy a „sajtlegyek” (Piophila casei) petéket helyezzenek a sajtban képződő repedésekbe. A lárvák kikelnek, átjutnak a pasztán, megemésztik a fehérjéket, és a terméket lágy, krémes sajttá alakítják, így megváltozik a sajt íze és textúrája. Ezt követően a sajtkereskedő felhasítja a tetejét – ami szinte érintetlen a kukacoktól –, hogy kikanalazzon a krémes finomságból egy falatot – írja a CNN. 

A bátor kóstolók erőteljes aromájú, akár órákig tartó utóízről számolnak be.

Azonban ezt a sajtot tilos kereskedelmi forgalomba hozni, de a szardíniaiak évszázadok óta fogyasztják

A Casu Marzu Szardínia hagyományos termékeként van nyilvántartva, ezért helyi védelem alatt áll. Ennek ellenére az olasz kormány 1962 óta illegálisnak ítéli, mivel törvények tiltják a parazitákkal fertőzött élelmiszerek fogyasztását.

Tíz másik olasz régióban létezik a kukacfertőzött sajt változata, és míg máshol a termékeket egyedinek tekintik, a Casu Marzu alapvetően a szardíniai élelmiszerkultúra része. A sajtot árusítók akár 50 000 euróig körülbelül húszmillió forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak, a szardíniaiak azonban csak nevetnek, amikor a szeretett sajtjuk tilalmáról kérdezik őket.

Míg ez a sajtfajta tiltott élelmiszernek számít, az Európai Bizottság nemrég engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban.

Kapcsolódó tartalom

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

Ajánljuk még