logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyorsan jött az orosz válasz a finn NATO-csatlakozási kérelemre

Oroszország leállította éjfélkor a villamosáram szállítását Finnországnak – közölte az illetékes finn áramszolgáltató. A lépés ellenére nincs fennakadás a finnországi áramszolgáltatásban, mert svédországi importból pótolják a hiányt. Az északi ország villamosáram-szükségletének 10 százalékát fedezte eddig Oroszországból.

A finn elnök és a kormányfő csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy Finnország a lehető leggyorsabban kéri felvételét a NATO-ba Oroszország ukrajnai háborújával összefüggésben. Svédország saját kérelméről pedig szombaton várható a stockholmi döntés. Moszkva, amióta csak a két skandináv ország nyilvánosan és magas szinten fontolgatni kezdte NATO-csatlakozását a háború kezdete után, óva intette őket ettől, és katonai válaszintézkedéseket helyezett kilátásba az észak-atlanti szervezettel szemben.

A nyugati országok egyebek között az orosz energia vásárlásának bojkottjával próbálják meg rábírni Moszkvát arra, hogy állítsa le a háborút. Moszkva erre a bojkottra is adott válaszintézkedéseket.

Kapcsolódó tartalom

Pénteken a RAO Nordic orosz áramszolgáltató bejelentette, hogy éjféltől leállítja az áram szállítását Finnországnak állítólagos kifizetetlen számlák miatt, a szolgáltatást fogadó finn cég, a Fingrid pedig szombaton délelőtt közölte, hogy éjfélkor leállt a szállítás.

Az orosz szállítás leállítása ellenére nincs fennakadás a finnországi áramszolgáltatásban, mert svédországi importból pótolják a hiányt. Finnország villamosáram-szükségletének 10 százalékát fedezte eddig Oroszországból.

Finnország NATO-csatlakozási szándékát várhatóan egy vasárnapi sajtóértekezleten jelenti be hivatalosan is Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök.

Ajánljuk még