logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olajembargó: A vétójog eltörlésével fenyegetőznek a brüsszeli bürokraták

Magyarország többször is egyértelművé tette, hogy nem támogatja a csővezetéken érkező olajra és gázra kivetett szankciókat, mert az felérne a magyar gazdaságra ledobott atombombával. Közben megint felvetődött, hogy bizonyos kérdésekben meg kellene szüntetni a vétójogot. Elemzők szerint ez a jelenlegi Európai Unió végét jelentené – számolt be az M1 híradója.

Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő hangosan követeli, hogy vegyék el a tagállamok, elsősorban Magyarország vétójogát.

Az Orbán Viktor miniszterelnököt folyamatosan támadó belga liberális politikus egyenesen odáig ment, hogy

a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben egyenlőségjelet tett Orbán Viktor vétójogának elvétele és az ukrán–orosz háború leállítása között.

Nem olyan radikálisan, mint ahogyan Guy Verhofstadt fogalmazott, de az Európai Bizottság elnöke is felvetette, hogy vétójogot, vagy, ahogy ő fogalmazott az egyhangú döntéshozatalt át kellene alakítani. Ursula von der Leyen hétfőn, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén kijelentette: ha az EU gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken.

„Rajtunk múlik, hogy a legközvetlenebb utat választjuk-e, akár a szerződések keretein belül, akár úgy, hogy szükség esetén módosítjuk ezeket” – fogalmazott a bizottság elnöke.

Az uniós egyhangú döntéshozatal eltörlése mellett állt ki Emmanuel Macron is. „Ez az Európai Parlament javaslata és én ezt támogatom” – mondta a francia elnök.

Brüsszel a vétójog kapcsán is kettős mércét alkalmaz, ami elfogadhatatlan – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

„Ha csak az elmúlt 10 évben körbe nézünk, azt láthatjuk, hogy Ciprustól kezdve Hollandián és Franciaországon át, Bulgáriától egészem Lengyelországig számos tagállam élt a vétó lehetőségével, és olyan fejmosást nem kaptak, mint Magyarország” – fogalmazott.

A Századvég jogi szakértője egyúttal felhívta a figyelmet, hogy

a vétójogot az uniós alapszerződések rögzítik, azt megváltoztatni is csak egyhangú döntéssel lehet.

„Vagy rendes felülvizsgálati eljárás keretében, vagy egyszerűsített eljárással, de módosítani kell az alapszerződéseket ahhoz, hogy a vétójogot megvonják a tagállamoktól. Ez általában hosszú, évekig elhúzódó folyamat. Vagy az van, hogy ratifikálni kell a tagállamokban, de legalábbis egyhangúság szükséges ahhoz, hogy megszüntessék ezt az intézményt” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Hozzátette: az alapszerződésekben rögzítve van az is, hogy az EU-nak a nemzeti sajátosságokat is tiszteletben kell tartania, és elő kell segítenie az egyes tagállamok fejlődését. A jelenlegi szankciós politika azonban ennek az ellentétét jelenti.

A brüsszeli törekvések szóba kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban is, Ursula von der Leyen budapesti látogatása kapcsán. Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója úgy vélekedett, hogy Magyarországnak nagyon erős fegyver van a kezében a vétóval. Ezt ugyan most ki akarják venni a tagállamok kezéből, de erről már évtizedek óta zajlik vita. Ugyanakkor

az unió egyik fundamentumát jelenti, hogy mindegyik tagállam kezében vétójog van.

Kapcsolódó tartalom

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel – ezt először az M1-nek erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője.
Az M1 aktuális csatorna híradója felidézte, hogy péntek reggel a Politico című brüsszeli lap írt arról, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét. Az M1-nek küldött hivatalos válasz szerint azonban kitartanak az olajembargó terve mellett.

Ajánljuk még