logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nő a bizalmatlanság a német kancellár körül

| Szerző: hirado.hu
Két nap múlva Németország legnépesebb szövetségi államában fontos tartományi választások lesznek.

 

Észak-Rajna–Vesztfália, azon túl, hogy a legnépesebb tartomány, a választások kimenetele szakértők szerint kulcsfontosságú nem csupán a helyi, de egyben az országos hangulat megítélésében is. Az Infratest Dimap intézet legutóbbi felmérése szerint ismét a keresztény pártok szövetsége, a CDU–CSU a legnépszerűbb Németországban, 26 százalékos eredménnyel, a tavaly szeptemberi választásokon győztes szociáldemokrata SPD 24 százalékkal második. Harmadik a Zöldek, 18 százalékkal, a jelenlegi kormánykoalíció harmadik pártja, a szabad demokrata FDP 9 százalékon áll.

Nincs német különút – éles kritikák Scholz felé a szabaddemokratáktól

A védelmi bizottság elé kerül pénteken a nehézfegyverek Ukrajnának történő szállítása, egyben megvitatják a nem csak a fegyveripar által megfogalmazott gyanút, miszerint Scholz kancellár és hivatala késlelteti ezeket – írja elemző cikkében a Focus német lap. Az érv az, hogy Németországnak mindig a Nyugattal kell tartania, nincs „német különút” (deutscher Sonderweg).

Ulrich Reitz cikkében felteszi a kérdést, hogy Németországnak vezető szerepet kell-e vállalnia a nyugati szövetségben, ugyanis a Zöldek és az FDP ezt várják el, Scholz kancellár azonban nem akarja. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a védelmi bizottság szabaddemokrata elnöke, úgy fogalmazott,

„örülnék, ha legalább a partnereinkkel együtt menetelnénk,

és nem azt a benyomást keltenénk, hogy mindig a németeket kell először rábeszélni a cselekvésre. A kancellárnak, ha valaha is be akarja tölteni ezt a szerepet, meglehetősen széles hátra van szüksége ehhez”.

Nem ez a szabaddemokraták első kirohanása, április 24-én Strack-Zimmermann már foglalkozott a kancellár vezetői kvalitásaival. Egy olyan nagy országnak, mint Németország, egy olyan nagy válságban, mint az ukrajnai, vezető szerepet kell betöltenie, amit Olaf Scholznak kell vállalnia, „nemcsak gazdasági, hanem katonai szempontból is. És akik nem akarják vállalni ezt a szerepet, azt mondom, lehet, hogy rossz időben rossz helyen ülnek”.

A biztonságpolitikai nézeteltérés repeszti a koalíciót

A cikk írója megjegyzi, hogy a Zöldek és az FDP egyébként biztonságpolitikai kérdésekben közelebb állnak a CDU–CSU-hoz, jobban, mint az SPD, a Zöldek és az FDP. A szociáldemokraták között sokan ragaszkodnak a pacifizmushoz, amelyet például a Zöldek, ahogyan a cikkíró fogalmaz, „rekordgyorsasággal leküzdöttek”. Ráadásul egy Jamaica-koalíció azonnal, új választások nélkül leválthatná a közlekedési lámpás kormányt. Ez, bár nagyon szokatlan lenne, de nem lehetetlen. Reitz kiemeli például „ki hitte volna három hónappal ezelőtt, hogy a Zöldek a béke iránti szeretetüket fegyverekkel fogják igazolni”.

A vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai választások a közvélemény-kutatások szerint a CDU–Zöldek győzelmét jósolták, főleg, hogy a Zöldek immár nagyon jól ismerik az SPD-t. A CDU 30, a Zöldek 16 százalékon állnak a kutatások szerint, az FDP az AfD-vel együtt 8-8 százalékon áll, a szociáldemokratáknak 28 százalékot mértek.

És a Zöldek hozzáállásához egy kis történet, Johannes Rau, a barátságos, sörivó, HB-cigarettát szívó ember (1978 és 1998 között 20 évig Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke, 1995-től koalícióban kormányzott a Zöldekkel), vele kezdődött talán minden konfliktus, merthogy úgy gondolta, hogy a Zöldek nem mások, mint véletlenek a történelemben. Ahogy mondta:

„jobb egy házikó a zöldben, mint egy zöld a házban”.

Ajánljuk még