logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megtörték a hosszú hallgatást: Scholz és Putyin telefonon tárgyalt az ukrán válságról

A Moszkva és Berlin között több mint két hónapja felfüggesztett tárgyalások felújításáról, valamint Ukrajnával kapcsolatos humanitárius ügyekről tárgyalt pénteken telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár. Az orosz elnök a megbeszélés során kijelentette, hogy „az ukrán neonácik” továbbra is durván megsértik a nemzetközi jogot, és embertelen, terrorista módszerekhez folyamodnak. Scholz erre úgy reagált, hogy hamis az az állítás, miszerint Ukrajnát nácik irányítják.

 

A telefonbeszélgetésről a Kreml sajtószolgálata közleményt adott ki, amely szerint Putyin azt mondta Scholznak, hogy a tárgyalási folyamatot az ukrán fél lényegében blokkolta. Az orosz elnök és a német kancellár megállapodott abban, hogy az ukrajnai helyzet humanitárius vonatkozásaival kapcsolatban – beleértve a mariupoli Azovsztal evakuálását – a felek különböző csatornákon keresztül folytatják a kapcsolattartást.

Putyin az orosz elnöki hivatal szerint ismertette a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború fő feladatait, beszélt a polgári lakosság biztonságának garantálása érdekében hozott intézkedésekről. Kitért arra is, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek közreműködésével kimenekítették az ukrán biztonsági erők által az Azovsztal üzemben fogva tartott civileket.

A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz elnök a megbeszélés során arra is felhívta a figyelmet, hogy „az ukrán neonácik” továbbra is durván megsértik a nemzetközi jogot, és embertelen, terrorista módszerekhez folyamodnak.

Olaf Scholz pénteken Twitter-bejegyzésben reagált Putyin ukrán neonácikkal kapcsolatos kijelentésére, a kancellár egyúttal a tűzszünet haladéktalan megkötésére és a háború befejezésére szólította fel az orosz elnököt.

„Ukrajnában minél előbb meg kell kötni a tűzszünetet. Az az állítás, hogy (Ukrajnát) nácik irányítják, hamis. Rámutattam továbbá Oroszország felelősségére a globális élelmezési helyzetért” – írta a német szociáldemokrata politikus a Twitteren.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken újságíróknak azt mondta, hogy az orosz fél

az Azovsztal blokkolásával kapcsolatban Putyin elnök erre vonatkozó utasításából indul ki, amelynek értelmében a civilek a számukra tetszőleges irányba elhagyhatják az acélművet, amit meg is tettek.

„Ami a katonákat illeti, megmondták nekik, hogy ők is távozhatnak, ha leteszik fegyvert, ennek megfelelően fognak bánni velük, minden sebesült meg fogja kapni a szükséges orvosi segítséget” – emlékeztetett Peszkov.

A szóvivő Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arra vonatkozó bejelentését kommentálta, amelynek értelmében újabb tárgyalási forduló kezdődött az Azovsztal többszakaszos evakuálásáról, amelyben a ICRC is részt vesz. Verescsuk szerint a folyamatban Törökország közvetítő szerepet fog játszani. Az ukrán tisztségviselő múlt szombaton közölte, hogy a gyár területéről már minden civilt evakuáltak.

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese a Pervij Kanal televíziónak elmondta, hogy az alakulat egységei lehetőség szerint veszteségek nélkül javítják pozícióikat annak érdekében, hogy ellenőrzésük alá vonják az Azovsztal területét. Mint fogalmazott, folyamatban van az ukrán fegyveresek „összeszorítása”, hogy kevesebb lehetőségük legyen az ellenállásra. A donyecki milicisták tüzelőállásokat semmisítenek meg, de nem mennek le a pincébe – fogalmazott.

Gyenisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője, ugyancsak a Pervij Kanal műsorában azt mondta: a „népi milícia” mindent megtesz annak érdekében, hogy „az Azovsztallal kapcsolatos helyzet végre véget érjen”, és Mariupol az újjáépítéssel foglalkozhasson. Mint mondta, az üzemben bekerített fegyvereseknek lehetőségük van rá, hogy kijöjjenek.

„Kapcsolatban állnak képviselőinkkel. Néhányan készek előjönni, de félnek a nacionalista társaiktól” – mondta Pusilin.

Hozzátette: nem számít, hogy bárki kijön-e, a milicisták „folytatni fogják munkájukat”.

A Mariupolért folytatott harcok február 25-én kezdődtek. Orosz tájékoztatás szerint mostanra az ukrán fegyveres csoportokat a lakónegyedekből teljes egészében a blokád alá vett az Azovsztal üzem területére szorították ki.

Címlapfotó: Olaf Scholz német kancellár (balra) részt vesz az ismeretlen katona sírjánál, a Kreml falánál tartott koszorúzási ünnepségen Moszkvában 2022. február 15-én. A német kancellár oroszországi látogatásának célja, hogy Putyin orosz elnökkel tárgyaljon az aktuális kétoldalú és nemzetközi kérdésekről, köztük az ukrán válság rendezéséről. (Fotó: EPA/Makszim Semetyov)

Ajánljuk még