logo

Műsorújság

Rendkívüli

Késsel támadt az iraki migráns egy vonat utasaira Németországban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kim Dzsongun szerint két hét alatt legyőzik a koronavírust Észak-Koreában

Hivatalosan is elérte a koronavírus-járvány Észak-Koreát, ezért teljes lezárást rendelt el a kommunista ország vezetése. A Koreai Munkapárt központi bizottsága és Kim Dzsongun észak-koreai vezető is eltökélt abban, hogy két hét alatt legyőzik a járványt. A távol-keleti országban eddig azt állították: annak ellenére, hogy a koronavírus az egész világon megjelent, Észak-Koreát – egyetlen országként a világon – elkerülte, így a 25 milliós országban valószínűleg senki sincs beoltva – közölte az M1 Híradója.

Maszkban érkezett a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésére az észak-koreai vezető. Ez a megjelenés jelképes üzenetet is hordozott, Kim Dzsongunt ugyanis az észak-koreai tévénézők még sohasem láthatták maszkban. Most viszont így mindenki értésére adta, hogy az országban komoly a helyzet, mert kitört a járvány.

Phenjanban a hét végén olyanokat vizsgáltak meg, akik lázasak voltak, illetve más, a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket mutattak. Kiderült róluk, hogy a koronavírus omikron változatától betegedtek meg, de a jelentés pontos részleteket nem közölt arról, hogy hányan és hol fertőződtek meg, és arról sem lehet semmit tudni, hogy az ország más részein mi a helyzet.

A kormányzó párt központi bizottsága minden esetre úgy döntött, elrendeli a legmagasabb járványügyi vészhelyzeti szintet. Ez azt jelenti, hogy két hétre leáll az ország, és azt remélik, hogy így megfékezik a vírus terjedését.

Kim Dzsongun felszólította a tisztviselőket, hogy birkózzanak meg a – mint fogalmazott – váratlan válsággal. Az észak-koreai vezető ezenfelül elrendelte, hogy szigorítsák meg a határőrizetet.

Az elmúlt két évben, miközben világszerte tombolt a koronavírus-járvány, a szinte teljesen bezárkózó Észak-Korea vezetése folyamatosan azt állította, hogy az országban senki sem betegedett meg, mert – mint mondták – a vírus nem jelent meg az országban.

Nemzetközi szakértők most azon a véleményen vannak, hogy indokolt a vészhelyzet elrendelése, mert az ország hiányos egészségügyi rendszere nehezen tudna megbirkózni egy nagyobb járvánnyal. Ráadásul Észak-Korea 25 millió lakosa közül eddig senkit sem oltottak be, mert Phenjan mindvégig  elutasította a WHO, Kína és Oroszország segítségét.

Peking ismét felajánlotta segítségét

„Együtt érzünk Észak-Koreával a kialakult helyzet miatt. Mint bajtárs, szomszéd és barát, Kína készen áll támogatni és segítséget nyújtani Észak-Koreának, hogy felvegye a harcot a járvánnyal” – mondta Zsao Li-csian, a kínai külügyminisztériumi szóvivője.

Közben a kínai állami televízió is megerősítette: Phenjan már kedden felszólított mindenkit, akinek náthára hasonlító tünetei vannak, hogy maradjon otthon – igaz, az észak-koreai hatóságok egy szóval sem említették, hogy ezt a koronavírus-járvány miatt kell ezt megtenniük.

Dél-koreai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy áprilisban ezrek érkeztek Phenjanba az ország minden részéből az észak-koreai hadsereg alapításának 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre. Ezen nem volt érvényben semmilyen óvintézkedés, így a járvány kirobbanásához ez a rendezvény is hozzájárulhatott.

Időközben az észak-koreai kormány azt is elismerte, hogy már hat áldozat van az országban a járványnak.

Ajánljuk még