logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először tárgyalt az amerikai védelmi miniszter orosz kollégájával a háború kezdete óta

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt pénteken orosz hivatali kollégájával, Szergej Sojguval, most először Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta, és azonnali tűzszünetet követelt tőle – közölte a washingtoni védelmi minisztérium.

Amerikai tisztségviselők beszámolója szerint Austin többször próbált beszélni Sojguval az elmúlt közel három hónapban, de az orosz partnereknek érzékelhetően nem volt fontos a párbeszéd az amerikai féllel. A háború február 24-i kezdete előtt, február 18-án beszéltek utoljára egymással.

Lloyd Austin hangsúlyozta a beszélgetésben, hogy fenn kell tartani a kommunikáció csatornáit – mondta a Pentagon szóvivője, John Kirby.

A TASZSZ orosz hírügynökség azt idézte az orosz védelmi minisztériumtól, hogy a hívás az amerikai fél kezdeményezésére történt. „A nemzetközi biztonság nemzetközi kérdéseiről, ezen belül az ukrajnai helyzetről volt szó” – írta a TASZSZ. A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy

az Egyesült Államok és Oroszország a háború kezdete után forródrótot létesített egymás között a tévedések és a konfliktus kiterjedésének elkerülésére.

Ez a forródrót az amerikai erők európai parancsnokságának főhadiszállását, Tod Wolters légierő-tábornok, európai főparancsnok irodáját köti össze az orosz féllel.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden amerikai elnök pénteken Svédország és Finnország esetleges NATO-felvételével és az ezzel szembeni török ellenállással kapcsolatban egyeztetett telefonon Magdalena Andersson svéd kormányfővel és Sauli Niinistö finn elnökkel – közölte a washingtoni Fehér Ház.

Svédország a belépésről még nem hozta meg végleges döntését, de a finn elnök és a kormányfő csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy Finnország a lehető leggyorsabban kéri felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

Minden NATO-tag ország vétójoggal rendelkezik az új felvételekkel kapcsolatban, és Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken újságíróknak kijelentette: a NATO-tag Törökország számára nem lehetséges, hogy pozitívan tekintsen Finnország és Svédország csatlakozási terveire, és Ankara végső esetben megvétózhatja a két skandináv ország felvételét.

Címlapfotón: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtóértekezleten vesz részt az Európai Unió tagországainak csúcstalálkozóján Brüsszelben, 2022. február 18-án. (MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron)

Ajánljuk még