logo

Műsorújság

Rendkívüli

Késsel támadt az iraki migráns egy vonat utasaira Németországban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eladó a Toshiba, tolonganak a vevők

A japán Toshiba Corp. pénteken azt közölte, hogy tíz potenciális befektető jelezte eddig az érdeklődését a cég megvétele iránt.

Mindegyikükkel titoktartási megállapodást íratott alá, és megkapta a Toshiba pénzügyi dokumentációját. A Toshiba Corp. piaci tőkeértéke jelenleg mintegy 18 milliárd dollár.

A Toshibát felvásárolni kívánó cégek május 31-ig jelentkezhetnek, majd megkezdődnek a tárgyalások a Nomura Securities befektetési bank bevonásával.

A Toshiba Corp. közzétette a március végével záródott 2022-es pénzügyi évre vonatkozó adatait is. A cég adózott eredménye 70,8 százalékkal, 1,6 milliárd dollárra nőtt.

A 146 éve alapított Toshibát az elmúlt tíz évben számos probléma és botrány sújtotta. 2015-ben az a bejelentés gyengítette meg a céget, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a Toshiba 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (akkori árfolyamon számítva 1,2 milliárd dollár) eltúlozta nyereségét. 2017-ben újabb csapás érte a céget, miután kitudódott, hogy Westinghouse Electric amerikai részlege 9 milliárd dollár veszteséget felhalmozott fel. Ezután a Toshiba vezetőséget váltott, és nagyszabású szerkezetátalakítást indított. A megtett intézkedések révén a cég ismét nyereségessé vált.

Egy éve a Toshiba 20 milliárd dollár körüli vételi ajánlatot kapott a CVC Capital Partners európai befektetési alaptól, de a Toshiba igazgatósága azt végül elvetette.

Ajánljuk még