logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Banális hiba okozta a robbanást a vegyi anyag gyárban, hatan meghaltak

Szlovénia történetének egyik legnagyobb ipari katasztrófáját valószínűleg emberi mulasztás okozta. A hivatalos jelentések szerint a kocevljei konténerben rekedt öt ember valóban éltét vesztette. Egy hatodik áldozat pedig, akit a robbanás után helikopterrel a ljubljanai kórházba szállítottak, péntekre belehalt súlyos égési sérüléseibe. A baleset egyik súlyos sérültje a kórházban vesztette életét súlyos égési sérülesei miatt. A cég vezetője közben megerősítette, hogy a helyszínen meghalt öt ember, őket korábban eltűntként tartották nyilván – közölte az M1 Híradó.

Sűrű fekete füst szállt fel egy vegyi üzemből a dél-szlovéniai Kočevje településen csütörtökön. A Ljubljanától 60 kilométerre fekvő gyárat a reggeli órákban rázta meg egy robbanás. A hatóságok arra kérték a környéken élőket, hogy maradjanak otthon és tartsák zárva az ablakokat. A figyelmeztetést még aznap feloldották, mivel a levegő vizsgálata során nem találtak vegyi anyagokat.

A robbanás után a tűzoltók és a mentőegységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

A megrongálódott acélszerkezet és a tűz okozta forróság miatt azonban sokáig nem fértek hozzá a sérültekhez, ezért sokáig azt sem tudták megállapítani, hogy mi történt azokkal a munkásokkal, akik egy súlyosan összeroncsolódott konténerben rekedtek.

„Sajnos azt valószínűsítjük, hogy a robbanáskor eltűnt dolgozók meghaltak. A detonáció ereje olyan mértékű volt, hogy nem maradt esélyük a túlélésre” – nyilatkozta a Melamin vállalat igazgatója, Srecko Stefanic nem sokkal a tragédia után.

A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit

Sejtésük néhány órán belül beigazolódott, a hivatalos jelentések szerint a konténerben rekedt öt ember valóban éltét vesztette. Egy hatodik áldozat pedig, akit a robbanás után helikopterrel a ljubljanai kórházba szállítottak, péntekre belehalt súlyos égési sérüléseibe.

A hatóságok még vizsgálják a baleset körülményeit, azonban valószínűleg emberi mulasztás okozta a tragédiát. A vállalat vezetése szerint a robbanás nagy valószínűséggel emberi mulasztás miatt történt. Csütörtökön reggel tartálykocsiban alapanyagot szállítottak a vegyi üzembe, de a tárolóhelybe való kieresztéskor két alapanyagot felcseréltek, ezért történt a hatalmas detonáció, melynek következtében hat ember vesztette életét.

A mintegy kétszáz alkalmazottat foglalkoztató cég elsősorban olyan nitrogéntartalmú festéket és lakkgyantát állít elő, amelyet a fa-, építő- és textiliparban használnak. Így a szlovén környezetvédelmi jogszabályok értelmében a magasabb kockázatú üzemek közé tartozik.

Ajánljuk még