logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi lépés: Finnország bejelentette csatlakozását a NATO-hoz

| Szerző: hirado.hu
A hagyományosan semleges Finnország vezetői bejelentették, hogy be kívánnak lépni a katonai szövetségbe.

Amint arról korábban beszámolunk, Finnország csütörtökön jelentheti be, hogy támogatja a NATO-csatlakozási kérelmet. A BBC-n megjelent Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök teljes nyilatkozata az ügyben, melyben leszögezik, hogy széles körű vitát folytattak a kérdésről és egyértelmű álláspontra jutottak: „NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát. A NATO tagjaként Finnország az egész védelmi szövetséget megerősítené.

Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot.

Reméljük, hogy a döntés meghozatalához még szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban gyorsan megteszik.”

A szomszédos Svédország várhatóan a következő napokban dönt a védelmi szövetséghez való csatlakozásról.

Kapcsolódó tartalom

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták és tisztviselők szerint Finnország és Svédország gyorsan elérheti a NATO-tagságot, ezzel pedig lehetővé teszik, hogy az észak-atlanti szövetség csapatai fokozottan jelen lehessenek az észak-európai régióban, már a ratifikációs folyamat idején is.

A tágabb északi régióban Norvégia, Dánia és a három balti állam már NATO -tag, Finnország és Svédország felvétele pedig valószínűleg feldühítheti Moszkvát. Az orosz fél szerint a szervezet bővítése közvetlen veszélyt jelent saját biztonságára nézve.

Emlékezetes, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök május 9-i, a győzelem napján megtartott ünnepségen elmondott beszédében is azzal indokolta az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, hogy saját biztonságát garantálja.

A finn és a svéd javaslatok megszületésekor is az orosz elnök hangsúlyozta, hogy

ha a két északi ország csatlakozik a katonai tömbhöz, annak súlyos katonai és politikai következményei lesznek.

Ajánljuk még