logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Finn NATO-csatlakozás: „Oroszország kénytelen lesz megtorló lépéseket tenni”

| Szerző: hirado.hu
A Kreml egyértelmű fenyegetésnek veszi Finnország NATO-csatlakozását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője csütörtökön, miután Oroszország északi szomszédjának kormánya benyújtotta az ország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A orosz külügyminisztérium közölte: a finn pályázat „megtorló lépésekre” kényszeríti Moszkvát.

 

Finnország küszöbön álló NATO-csatlakozásának kérdésében Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára is megszólalt csütörtökön. Vlagyimir Putyin szóvivőjének legmarkánsabb kijelentései a következők voltak a Reuters hírügynökség jelentése szerint:

  •  A finnek csatlakozása az észak-atlanti katonai szövetséghez „határozottan” fenyegetést jelent Oroszországra nézve. Finnország csatlakozott az Európai Unió Oroszországgal szemben tanúsított barátságtalan lépéseihez, ami sajnálatos és okot ad a szisztematikus válaszra.
  • Mindenki el akarja kerülni a közvetlen összecsapást Oroszország és a NATO között, a nyugati katonai szövetség terjeszkedése pedig nem teszi stabilabbá a világot vagy Európát.
  • Az Ukrajnával határos orosz régiók elleni támadások azt jelentik, hogy további intézkedésekre van szükség ezekben a régiókban a biztonság megtartása érdekében.

A BBC tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy milyen válaszlépésekre számíthat a NATO Oroszországtól, Peszkov azt válaszolta: „az attól függ, hogy miként zárul a NATO-bővülés, és milyen katonai infrastruktúrákat telepítenek közelebb a határaikhoz”.

A finn bejelentésre az orosz külügyminisztérium is reagált. A nyilatkozat szerint Finnország NATO-csatlakozása radikális változást jelent az ország külpolitikájában, Moszkva pedig nem hagyja válasz nélkül a gesztust.

Oroszország kénytelen lesz megtorló lépéseket tenni, mind katonai-technikai, mind más jellegűeket, hogy megállítsa a nemzet biztonságát fenyegető veszélyek kialakulását” 

– fogalmaztak a közleményben.

Finnország vezetői csütörtökön benyújtották az ország késedelem nélküli csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A nap folyamán tett nyilatkozatában Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a hagyományosan semleges státusú északi országot „melegen fogadják” a szövetségben, továbbá leszögezte: a finnek zökkenőmentes és gyors csatlakozási folyamatra számíthatnak. Stoltenberg szerint Finnország NATO-tagsága megerősítené mind a szövetséget, mind Finnországot.

Sajtóinformációk szerint a svédek vasárnap döntenek a NATO-csatlakozás beadásáról.

Ajánljuk még