logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orosz gáz rubelben történő kifizetése nem sérti a szankciókat Mario Draghi szerint

A gázimportőr országok többsége már rubelszámlát nyitott, és ez nem sérti a Moszkvával szembeni szankciókat Mario Draghi olasz kormányfő szerint, aki a Joe Biden amerikai elnökkel tartott találkozója után nyilatkozott a sajtónak Washingtonban szerdán.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Mario Draghi azt hangoztatta, hogy semmilyen „hivatalos” állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sértené a szankciókat. A helyzet nem fekete-fehér, hanem „szürke övezet” – jegyezte meg a kormányfő.

Hozzátette, hogy az orosz gáz legnagyobb importőre, Németország, rubelben fizet, és a földgázt vásárló országok többsége már megnyitotta a rubelszámlát. A kormányfő a Joe Bidennel tartott megbeszélést követően a washingtoni olasz nagykövetségen válaszolt az újságírók kérdéseire.

Mario Draghi elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésein szó volt az esetleges energiaár-plafon bevezetéséről,

bár Washington a kőolajárat kívánja így szabályozni, miközben Olaszország a földgázzal akarja elérni ugyanezt.

A közgazdász Draghi úgy vélte, a kőolajfelhasználó országoknak kartellt kellene létrehozniuk, vagy „meggyőzni a kőolaj-exportáló országok szervezetét, hogy termeljen ki többet”.

Draghi elmondta, hogy Joe Biden aggodalmát fejezte ki a növekvő infláció miatt, amely ugyanúgy érződik az Egyesült Államokban, mint Európában. Az olasz kormányfő, aki korábban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is volt, kizárta, hogy idén gazdasági recesszió lehet, annak ellenére, hogy

a gazdasági helyzetet „nagyon bizonytalannak” értékelte.

Ami az ukrajnai háborút illeti, Mario Draghi kijelentette: a konfliktus bizonyította, hogy Oroszország nem Góliát, „kevésbé legyőzhetetlen, mint amennyire hittük”.

Kifejtette, hogy minden félnek, köztük az Egyesült Államoknak is erőfeszítést kell tennie a tárgyalások megkezdéséhez. „Nem az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell leülnie a tárgyalóasztalhoz, hanem mindenkinek, elsősorban Ukrajnának” – hangsúlyozta Mario Draghi.

Mint mondta, a béke nem lehet „felülről diktált (..) nem lehet olyan, amely kedvez az Egyesült Államoknak, Európának, az oroszoknak, de elfogadhatatlan az ukránok számára, mivel az katasztrófához vezetne”. Megjegyezte, hogy olyan béke kell, amelyet ukránok és oroszok is tiszteletben tartanak.

Mario Draghi kijelentette:

nem a Nyugatnak, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kell megmondania, mit tart győzelemnek.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország tagja maradhat-e a legfejlettebb országokat tömörítő G20 csoportnak, Draghi azt válaszolta: „egyfelől mindannyiunkban megvan a viszolygás, hogy ne üljünk le egy asztalhoz Putyinnal. Másrészt azonban a világ nagy része ott van, és ha felállunk, magára hagyjuk a világ többi részét”.

Draghi hozzátette, hogy Joe Bidennel az ukrajnai kikötők lezárása miatti élelmiszerválságról is egyeztettek. A kikötők megnyitása lehet az első lépés a felek közötti párbeszédben – mondta az olasz kormányfő. Mario Draghit az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi is fogadja.

Ajánljuk még