logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

40 éve nem volt ekkora az infláció Németországban

Németországban áprilisban a fogyasztói árak 7,4 százalékkal emelkedtek éves szinten, ami 40 éve a legmagasabb inflációnak számít; márciusban 7,3 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A német statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közölt ugyancsak végleges adata szerint áprilisban 0,8 százalékkal emelkedtek az árak márciussal összevetve, amikor magasabb, 2,5 százalékos inflációt mértek.

Az élelmiszerek és alkoholmentes italok árai Németországban a múlt hónapban éves szinten 8 százalékkal, havi összevetésben pedig 3,3 százalékkal emelkedtek. A szolgáltatások tavaly áprilishoz képest 2,3 százalékkal, márciussal összevetve 0,4 százalékkal drágultak. A lakossági energiaárak éves szinten 33,6 százalékkal emelkedtek, havi szinten viszont 1,6 százalékkal csökkentek. A ruházati cikkek és lábbelik ára éves szinten 3,4 százalékkal, havi összevetésben pedig 1,2 százalékkal nőtt.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves viszonylatban 7,8 százalékkal emelkedett áprilisban, ami rekordértéknek számít. A havi szintű növekedés 0,7 százalék volt.

Magyarországon több mint öt százalékkal csökkentik az inflációt az árstop intézkedések

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 28-i Kormányinfón ismertette, hogy az árkorlátozó intézkedések több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt. Ezek nélkül, az előző havi 8,5 százalék helyett, 13 százalék feletti lett volna az infláció mértéke Magyarországon. A kormány ezért úgy döntött, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és az egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseket.

Orbán Viktor: Július 1-jéig meghosszabbítja a kormány az üzemanyag- és az élelmiszerárstopot

Orbán Viktor az április 27-i kormányülést követően mondta el, hogy egész Európában nőnek az árak, amelynek elsődleges oka a háború, és amíg a háború nem ér véget, addig az árak emelkednek. A kormányfő úgy fogalmazott: a kormány ezt nem nézheti tétlenül, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokat megvédje az áremelkedések következményétől. Hozzátette: mind az üzemanyag, mind az árstoppal érintett alapvető élelmiszerek ára július elsejéig változatlan marad.

Ajánljuk még