logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Népirtásnak minősítette az Ukrajnában történteket a litván parlament

A litván parlament kedden egyhangúlag népirtásnak minősítette Oroszország Ukrajna elleni támadását – adta hírül weboldalán az LRT litván közszolgálati televízió.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Oroszország, amelynek fegyveres erői szándékosan és szisztematikusan vesznek célba civil célpontokat, terrorizmust követ el, és támogatja a terrorizmust” – áll az elfogadott indítványban, amely szerint az orosz hadsereg és a vele szövetséges fegyveresek háborús bűnöket követtek el Ukrajnában, kiemelve Bucsát, Mariupolt, Irpinyt, Borogyankát és Hosztomelt.

A határozat továbbá kimondja, hogy az orosz fél egész családok – köztük gyerekek – meggyilkolásával, emberrablással, nemi erőszakkal és holttestek meggyalázásával akarja megtörni az ukrán népet.

A képviselők emellett az elkövetők felelősségre vonását követelték, valamint felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy hozzon létre büntetőbíróságot az atrocitások kivizsgálására. Az intézményt fel kell ruházni a kormánytagokra és az államfőkre is vonatkozó nemzetközi elfogatóparancs kiadásának jogával is – teszik hozzá a határozatban.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még