logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Trócsányi: Központi döntéshozatal kialakítására törekszik az EU

Központi döntéshozatal kialakítására törekszik az Európai Unió (EU) – vélekedett Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az Európai Unió reformjára vonatkozó végső jelentés alapján.

Ez Magyarország számára elfogadhatatlan – jelentette ki a kormánypárti politikus, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora az M1 hétfő esti műsorában.

A vétójog megszüntetésének ötlete kapcsán kiemelte: az Európai Unió mindig a kompromisszumokra épült, addig kellett tárgyalni, amíg megállapodtak. Ha a vétójogot megszüntetik, és a többség dönt, több ország számára születhetnek olyan döntések, amelyek ellentétesek nemzeti érdekeikkel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU 27 tagállamból áll, 27 nemzeti identitásból.

Eltérőek a kultúrák, a hagyományok. Van közös európai értékrend – mint például a szólásszabadság tiszteletben tartása, a bírói függetlenség fontossága –, de ez is a nemzeti identitásra épül.

Hétfőn lezárult az Európa jövőjéről rendezett, egy évvel ezelőtt kezdődött konferenciasorozat. Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa átvette az EU reformjára vonatkozó végső jelentést.

A jelentés 49 javaslatot tartalmaz az uniós intézmények számára megfogalmazott célokkal és a megvalósításukhoz szükséges 320 intézkedéssel.

A javaslatok az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, az egészségügy, a gazdaság, a társadalmi igazságosság és a foglalkoztatás, az értékek és a jogok, a jogállamiság, a biztonság, a digitális átállás, a demokrácia, a migráció, az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport témaköreire vonatkoznak.

Trócsányi László felidézte, az EU-t az elmúlt évtizedben számos megrázkódtatás érte.

Elsőként a Brexit, utána jött az illegális migráció, majd a pandémia. Úgy értékelt: az EU a migrációs kihívásra sem tudott jó válaszokat adni, és a koronavírus-járvány idején sem lépett időben és hatékonyan. Így szerinte nem lehet “csodálkozni” azon, hogy az emberek Európai Unióba vetett bizalma megingott.

Ezért is indították el az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot. Trócsányi László erősen kétségesnek nevezte, hogy a konferencia sikeres lett volna, hiszen azon mindössze nagyjából egy „közepes méretű városka” vett részt. Ráadásul – mint mondta – valójában nem az állampolgárok oszthatták meg véleményüket, hanem szakértők irányították a vitát.

Azt mondta: a most elkészült dokumentumban vannak olyan célok, amelyekkel mindenki egyetért, például hogy legyen több bicikliút Európában. Ugyanakkor megjegyezte: „az ördög a részletekben van”; a jelentésben erős centralizációs törekvések jelennek meg, amelyek az „Európai Egyesült Államok” irányába akarják vinni az építkezést. Magyarország erre nemet mond – szögezte le.

Ajánljuk még