logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szlovák külügyminiszter: Szlovákia számára az EU a béke, a stabilitás és a jólét legjobb biztosítéka

Szlovákia számára az Európai Unió a béke, stabilitás és a jólét legjobb biztosítéka - jelentette ki hétfőn Ivan Korcok szlovák külügyminiszter az Európa-nap alkalmából elmondott beszédében, hozzátéve, hogy az EU a jogállamot, a demokráciát és a szabadságot valló országok közössége.

„A válság, amellyel szembe nézünk, bebizonyította, hogy az EU nem csupán békésebb időkre szóló intézmény, hanem képes hatékony segítséget nyújtani tagjainak és partnereinek” — fogalmazott a tárcavezető, és leszögezte: Szlovákia ma minden eddiginél jobban érzi az EU-csatlakozás fontosságát.

Emlékeztetett egyúttal arra, hogy a csatlakozásról szóló 2003-as referendumon az állampolgárok több mint 92 százaléka szavazott a belépésre.

Hozzátette, hogy az országban azóta alapvető reformokat vezettek be, amelyek hozzájárultak Szlovákia modernizálásához és rendkívüli gazdasági növekedéséhez is, a közös európai jogszabályok pedig nagyobb jogbiztonságot teremtenek az állampolgárok számára.

A május 9-i idei Európa-napon a tervek szerint Strasbourgban ismertetik a tavaly ezen a napon elindított, Európa jövőjéről szóló konferencia zárójelentését. A szlovák külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte, a konzultáció során 49 konkrét javaslatot terjesztettek elő. Emellett 300 rendeletet is elfogadtak egyebek között a gazdasági, társadalmi, biztonsági, emberi jogi és környezetvédelmi területeken, valamint megállapodások születtek a migrációról és az EU nemzetközi szerepéről is.

Ajánljuk még