logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Milliókat érő festménnyel fizetett a grillsajtos szendvicsért rajongó művész

| Szerző: hirado.hu
Egy kanadai házaspár éttermet üzemeltetett Ontarió államban, és a hetvenes években megegyezett John Kinnear helyi festővel, hogy képekkel fizethet a grillsajtos melegszendvicsért. Kinnear azonban nemcsak saját képeivel fizetett, hanem egy pártfogoltja – Maud Lewis – képét is odaadta a Demas házaspárnak.

Egy kanadai házaspár, Irene és Tony Demas éttermet üzemeltettek az Ontarió állambeli Londonban, és a hetvenes években megegyeztek John Kinnear a helyi festővel, hogy képekkel fizethet a sajtos melegszendvicsért. Az így kapott festmények közül az egyikről évtizedekkel később kiderült, hogy egy kanadai művész, Maud Lewis munkája, amely 35 ezer kanadai dolláros (csaknem tízmillió forint) kikiáltási áron vásárolható meg egy májusi aukción – olvasható a The Guardian cikkében.

John Kinnear és felesége, Audrey az első megnyitását követően szinte minden nap a Demas család által üzemeltetett Villa étteremben ebédelt, és minden nap ugyan azt rendelte: grillezett sajtos szendvicset.

Ez nem közönséges grillezett sajt volt. Nagyszerű szendvics volt, ötéves cheddarral és csodálatos kenyérrel” – mondta Irene. Hozzátette, azt azonban sosem gondolta, hogy ezért a szendvicsért ilyen komoly díjazást kap egyszer. Kinnear ugyanis nemcsak saját képeivel fizetett, hanem egy pártfogoltja –  Maud Lewis – képét is odaadta a Villa étterem tulajdonosainak.

Maud Lewis egy szegénységben élő idős festő volt, akinek még rendes festőeszközökre sem tellett, ezért vásárolt neki Kinnear állványt, Lewis pedig hálája jeléül átküldte pár elkészült képét. Így kerülhetett a Demas házaspárhoz is egy.

Lewis végül 1970-ben, ismeretlenül halt meg, de halála után felfedezték, és képei azóta rendkívül keresettek, Maudie címmel életrajzi film is készült róla 2016-ban.

Kár, hogy nem élt elég sokáig ahhoz, hogy valóban élvezhesse művészetének gyümölcseit” – mondta Demas. Gyermekeik bátorításával a házaspár úgy döntött, hogy eladásra bocsátja a műveket, valamint a Kinnear és Lewis közötti három levelezést, amelyben a nő megköszöni a férfinak a folyamatos nagylelkűséget.

Ajánljuk még