logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Május közepére a normális szintre áll vissza a Tesla kínai gyára

A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó arra számít, hogy május közepére visszaáll a normális szintre a termelés sanghaji gyárában, miután a koronavírus-járvány miatt a metropoliszban elrendelt lezárások következtében ideiglenesen le kellett állítani a gyártást.

A Tesla március 28-án volt kénytelen felfüggeszteni a gyártást sanghaji üzemében. Április 19-én újraindult ugyan a termelés, de jócskán elmaradt a városban megjelent koronavírus-járvány előtti szinttől, annak csupán a harmada volt. Áprilisban mindössze 10 ezer Tesla készült Sanghajban.

Még mindig vannak olyan megrendelések, amelyeket nem teljesített a gyár, ezért most a fő prioritás a termelési kapacitás felfuttatása – mondta el egy vállalati illetékes. Szakértők szerint az ügyfelek várakozási ideje körülbelül hat hónap lesz, ha most rendelnek Tesla elektromos járművet.

A Tesla 2018 júliusában írta alá a sanghaji üzem megépítéséről szóló megállapodást. A projekt végösszege 50 milliárd jüan (mintegy 7,5 milliárd dollár).

A sanghaji üzemben szerelik össze a Model 3 szedánt és a Model Y crossovert. A kínai összeszerelésű Model 3-at 2020 októbere óta exportálják európai országokba, különösen Dániába, Svájcba, Svédországba, Spanyolországba, Hollandiába és Norvégiába. 2021-ben több mint 484 ezer elektromos járművet szereltek össze ebben az üzemben, ami éves szinten 235 százalékos növekedés.

Május elején olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a Tesla egy másik elektromos jármű-összeszerelő üzemet szeretne építeni Sanghajban, amely a cég már működő vállalkozása közelében, a Lingang szabadkereskedelmi övezetben lenne. Az új létesítmény üzembe állításával a Tesla évi 1 millióra növelné az elektromos járművek összeszerelését Sanghajban.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még