logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Saját rekordját megdöntve 26. alkalommal jutott fel az Everestre Kami Rita serpa

Saját rekordját megdöntve 26. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre a nepáli Kami Rita serpa.

Az 52 éves hegyi vezető tavaly felállított rekordját döntötte meg szombaton, amikor a hagyományos délkeleti útvonalon tíz másik serpát vezetve megmászta a 8849 méter magas Everestet – idézte a The Guardian a nepáli turisztikai miniszter vasárnapi közleményét.

A Kami Rita által használt mászóútvonalat először az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzig nepáli serpa használták 1953-ban.

Idén az ország 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusi főszezonban. A legtöbbet, 408-at tavaly bocsátották ki.

A himalájai államot, amelynek komoly valutaforrást jelentenek a külföldi hegymászók, bírálták, amiért 2019-ben engedélyei túlzsúfoltsághoz, ezzel több hegymászó halálához vezettek.

Az Everestet 1953-as első meghódítása óta 10 657-szer mászták meg a nepáli és tibeti oldalról. Sokan többször is feljutottak. A Himalája-adatbázis szerint eddig 311 mászó vesztette életét az úton.

A címlapfotón Kami Rita nepáli serpa hegyi vezető (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

Ajánljuk még