logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Menekültekkel találkozott Szlovákiában Jill Biden

Határőrökkel és az ukrajnai menekülteket fogadó önkéntesekkel is találkozott vasárnap a szlovákiai Felsőnémetiben, az ukrán határ mellett Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége.

Az amerikai first lady Eduard Heger szlovák kormányfő társaságában utazott a településre.

Szlovákiai látogatásának első állomása Kassán volt, ahol Jill Biden ellátogatott egy ukrán menekülteket fogadó központba. Itt hosszasan beszélgetett egy ukrán nővel, aki arról mesélt az amerikai elnök feleségének, hogy képtelen elmagyarázni a gyerekeinek, miért folyik háború Ukrajnában, mert ő maga sem érti a helyzetet.

„Szlovákiában összesen hat ilyen ellátóközpont működik a nap 24 órájában, ezekben naponta átlagosan 300-350 ukrajnai menekültnek biztosítanak élelmet, ruhákat, tisztálkodási lehetőséget, szüksége esetén szállást”

– közölte a washingtoni Fehér Ház.

Jill Biden ellátogatott egy kassai iskolába is, ahol ukrán menekült nőket és gyerekeket szállásoltak el. Az Egyesült Államokban vasárnap ünneplik az anyák napját, és a kassai iskolában anyák napi kézműves programot tartottak, amelynek során Jill Biden ukrán menekült anyákkal beszélgetett. Azt mondta nekik, azért utazott el Szlovákiába és találkozik menekültekkel, hogy elmondja nekik, az amerikai emberek mélyen együtt éreznek az ukrán édesanyákkal.

Szombat délután az amerikai first lady Ukrajnába is átutazott, látogatását a hivatalos programban előre nem jelentették be.

Hétfőn Jill Biden a programja szerint Zuzana Caputová szlovák államfővel is találkozik.

Jill Biden szombaton Romániában járt, ahol ukrán menekülteket segítő kormányzati és civil szervezetek képviselőivel találkozott, és egy ukrán menekülteket befogadó iskolát is felkeresett. Péntek délután érkezett Romániába, és először a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot kereste fel, ahol amerikai és más országokból Romániába érkezett NATO-katonákkal találkozott.

Ajánljuk még