logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az amerikai elnök felesége ukrán menekültekkel találkozott Bukarestben

Ukrán menekülteket segítő kormányzati és civil szervezetek képviselőivel találkozott, és egy ukrán menekülteket befogadó iskolát keresett fel romániai látogatása második napján szombaton Bukarestben Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint az amerikai first lady a román államfő feleségével, Carmen Iohannisszal együtt látogatta meg az egyik bukaresti általános iskolát, ahol két osztályteremben zajlanak foglalkozások az ukrán menekült gyermekek számára.

Egyikben óvodáskorú és alsó tagozatos kisiskolások, a másikban a nagyobb gyermekek végeznek különböző tevékenységeket egy-egy román és ukrán pedagógus felügyelete mellett.

Jill Biden és Carmen Iohannis olyan ukrán édesanyákkal is beszélgetett, akik – hozzájuk hasonlóan – maguk is pedagógusok és kezdeményező szerepet vállaltak a menekült gyermekek iskolai foglalkoztatásnak, további oktatásának megszervezésében.

A csaknem félórás beszélgetésről a román elnöki hivatal közösségi oldalán tett közzé videofelvételt.

Jill Biden csodálatosnak nevezte az ukrán anyák gyermekeikért vállalt küzdelmét, valamint azt a szolidaritást, amellyel a román emberek otthonaikba fogadták és segítik őket.

Carmen Iohannis megköszönte az amerikai first lady látogatását, rámutatva, hogy ebben a feszült helyzetben – a menekülteknek és segítőiknek is – fontos üzenet, hogy számíthatnak az Egyesült Államok támogatására.

Jill Biden péntek délután érkezett Romániába. Először a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu légitámaszpontot kereste fel, ahol amerikai és más országokból Romániába érkezett NATO-katonákkal találkozott, majd este Bukarestbe utazott. Jill Biden azért jött Romániába, hogy felhívja a figyelmet az Egyesült Államok ukrán menekültek iránti elkötelezettségére – írta az Agerpres.

Jill Biden szombat este Szlovákiába utazik. Európába érkezése előtt Twitter-üzenetben tudatta: azért látogat Romániába és Szlovákiába, hogy az (Amerikában most vasárnap ünnepelt) Anyák napját ukrán anyák és gyermekek körében töltse, akik „Vlagyimir Putyin háborúja”miatt kényszerültek elmenekülni otthonaikból.

A first lady hozzátette: amerikai katonákkal is találkozik, és meg akarja köszönni a szomszédos országoknak és segélymunkásoknak azt a támogatást, amelyet az ukrajnai menekülteknek nyújtanak.

Ajánljuk még