logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kokaint már Európában gyártják, elég az alapanyagot becsempészni

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unióban egyre nagyobb méreteket ölt a kokain és a metamfetamin terjesztése, rekordszintet ért el a hozzáférés ezekhez a kábítószerekhez – idézi az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) és a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának jelentését a Világgazdaság.

A jelentés szerint Európában 2020-ban már a negyedik egymást követő évben rekordmennyiségű, összesen 214,6 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok.

A legtöbbet Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban. Az Európában lefoglalt kokain nagy része tengeri konténerekben érkezik, a szállítmányok belépési pontjai egyre változatosabbak, és egyre nagyobb mennyiséget foglalnak le kelet-európai és törökországi kikötőkben is.

A jelentés rámutat, hogy

a kokain feldolgozása ma már Európán belül történik,

és a kábítószer előállításához használt anyagokat nagy mennyiségben zároltak európai laboratóriumokban.

A legszélesebb körben használt szintetikus drog, a metamfetamin, a jelentés szerint viszonylag kis szerepet játszik az európai kábítószer-kereskedelemben, mindazonáltal a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy ez a drog egyre nagyobb veszélyt jelent a régióban, mivel a hozzáférhetőség egyre nő.

2010 és 2020 között az unióban lefoglalt metamfetamin mennyisége több, mint kétszeresére emelkedett, míg a lefoglalt mennyiség 2020-ban mintegy ötszörösére, 2,2 tonnára nőtt.

A metamfetamin használata Csehországban és Szlovákiában a leggyakoribb, az előállítás pedig főként Belgiumban és Hollandiában történik.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még