logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Észak-Korea nem tűri, ha bírálják a rakétatesztjeiket

Éles szavakkal bírálta csütörtökön egy észak-koreai propagandaoldal a megválasztott dél-koreai elnököt és több miniszterjelöltjét, egyebek között Amerika-barátsággal vádolva őket.

A phenjani rakétatesztekkel szemben szigorúbb fellépést ígérő Jun Szok Jol az Uriminzokkori című weboldal szerint „megdöbbenést keltett az olyan kifejezéseivel, mint megelőző csapás és főellenség”.

Az oldalon egyúttal bírálták az új elnök által a külügyi, a védelmi, valamint az újraegyesítési tárca élére szánt politikusokat is, akiket „Amerika-barát talpnyalónak neveztek”.

Jun Szok Jol korábban azt mondta, engedélyezne egy Észak-Korea elleni megelőző csapást, ha nyilvánvaló jeleit látnák Phenjan támadási szándékának, illetve főellenségnek nevezte hazája északi szomszédját.

Szavait elődje, a két Korea közeledését előmozdítani igyekvő Mun Dzse In is bírálta.

Jun Szok Jolt május 10-én iktatják be hivatalába.

Mindeközben az észak-koreai állami média nem tett említést Phenjan előző nap végrehajtott rakétakilövéséről, amelyről a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium tájékoztatott nem sokkal a művelet után. Szöul és Tokió közleményben hozzátette, hogy vélhetően ballisztikus rakétáról volt szó.

„Észak-Korea bizonyára nem jelentene be egy sikertelen rakétatesztet, ám még korai erről beszélni, a tegnapi kilövés ugyanis inkább sikeresnek tűnt” – vélekedett a Szöuli Egyetem észak-koreai tanulmányainak egyik munkatársa, Bak Von Gon.

A szerdai volt Phenjan 14. rakétatesztje idén.

Ajánljuk még