logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

E.ON volt vezetője: Az emberek el sem tudják képzelni, mit okozna a gázembargó

| Szerző: hirado.hu
Miközben folyamatosan napirenden van az Oroszország elleni gázembargó, Johannes Teyssen, az E.ON energiaipari vállalat korábbi vezetője szerint egy behozatali tilalom tulajdonképpen leállásra kényszerítene számos iparágat – írja a Focus német lap. A volt energiaipari cégvezető szerint egyszerűen nem az a kérdés, hogy az ember két fokkal alacsonyabb szintre fűtse fel otthonát vagy esetleg egy kicsit lassabban vezesse az autóját.

Rendkívül veszélyes dologról van szó a német szakember szerint. Teyssen több mint tíz évig volt az energiaipari cég vezetője, komoly tapasztalata alapján arra figyelmeztet, hogy az orosz gázzal szembeni embargó „rendkívül veszélyes” lenne. Hangsúlyozta, hogy nagy aggodalommal figyeli az ukrajnai háborút, valamint annak Németországra gyakorolt következményeit.

Korábban Robert Habeck, a Zöldek népszerű gazdasági és energiaügyi minisztere arra szólította fel a német polgárokat, hogy takarékoskodjanak a gázzal, a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője, Jochen Holman pedig arra szólított fel mindenkit, hogy ne vegyenek forró zuhanyt.

Teyssen nagyon szkeptikus véleményt fogalmazott meg a felhívásokkal kapcsolatban, mint fogalmazott „ha ez lenne a kérdés, és szabályozható lenne, már régen megtörtént volna. Valójában azonban nem erről, hanem, sokkal komolyabban, arról van szó, hogy a földgázhoz szükséges alapvető ipari struktúra és a mögötte álló teljes értékláncok akár össze is omolhatnak”. A volt energiaipari cégvezető szerint egyszerűen nem az a kérdés, hogy az ember két fokkal alacsonyabb szintre fűtse fel otthonát vagy esetleg egy kicsit lassabban vezesse az autóját.

Teyssen hangsúlyozta: ha a nagy energiavállalatok nem képesek energiát továbbítani, más iparágak is szembesülnek az úgynevezett szűk ellátási keresztmetszetekkel. Azaz, tette hozzá,

„valóban súlyos recesszióról beszélünk. (…) Például, a Covidnál néhány hétre lezártunk néhány dolgot – az ipar azonban mindig működött. A lezárás csak a kiskereskedelmi ágazatot érintette. Ezúttal azonban arról beszélünk, hogy potenciálisan hónapokig, sőt, ha nincs szerencsénk, két évig semmit nem tudunk előállítani”.

Teyssen szerint „az emberek egyáltalán nem tudják elképzelni a gázembargó következményeit”.

Ajánljuk még