logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szlovénia eltörölte a benzinárstopot – megugrott az üzemanyagok ára

Egyik napról a másikra több mint 20 százalékkal drágult a gázolaj és csaknem 10 százalékkal a benzin Szlovéniában, eltörölték ugyanis az árstopot. Itthon néhány napja jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy június végéig biztosan marad a 480 forintos ársapka. De elképzelhető, hogy utána is – hangzott el az M1 híradójában. Szlovéniában az árstopot már az új, baloldali kormány vezette ki, ugyanis április 24-én a Robert Golob által alapított frissen létrehozott balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyerte meg a választásokat, leváltva a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Pártot.

Hosszú sorokban várakoznak az autók egy szlovéniai benzinkúton. Ezek a felvételek szombat délután készültek Ljubljanában, de az autósok az egész országban megrohanták akkor a töltőállomásokat. Hétvégén ugyanis véget ért az üzemanyag-árstop Szlovéniában, a járműtulajdonosok pedig igyekeztek még egyszer kedvezőbb áron tankolni.

A szlovén vezetés a rohamosan emelkedő energiaárak megfékezésére még március közepén döntött úgy, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan maximálja az üzemanyagok árát. Igaz, ott a miénknél magasabban, másfél euró körül húzták meg a határt: a benzin literje 572, míg a gázolaj 587 forintnak megfelelő összegbe került – egészen április utolsó napjáig.

Érdemes megjegyezni, hogy az árstopot nem ugyanaz a kormány vezette ki, mint amelyik bevezette: április 24-én a Robert Golob által alapított frissen létrehozott balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) nyerte meg a választásokat, leváltva a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Pártot.

Az árstop megszűnése meg is látszik a benzinkutak forgalmán.

Az M1 stábja kedden szinte üres töltőállomásokat talált Lendva környékén. A kutakon jól látható ennek az oka: a benzin ára 8, míg a dízel üzemanyagé csaknem 20 százalékkal emelkedett egyik napról a másikra.

A szlovén kutakról hiányzó vásárlókat az M1 stábja pár száz méterrel távolabb, a határ magyar oldalán találta meg. A sorban álló autók legalább fele szlovén rendszámú, de vannak itt a határmenti horvát településekről is autósok. Mint mondják, a magyarországi tankolással nagyon sokat spórolnak.

Kapcsolódó tartalom

A magyar autósoknak azonban továbbra sem kell attól tartaniuk, hogy elszabadulnak az üzemanyagárak.

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja az üzemanyag-árstopot.

„Amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak. Ezt azonban nem nézhetjük tétlenül

Magyarországon, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a családokat megvédje az áremelkedések következményétől”

– fogalmazott a kormányfő.

A kormány döntése értelmében július elsejéig a kutak továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét.

Ajánljuk még