logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szemben Európa nagy részével, Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb helye – az amerikai külügy ajánlást adott ki

| Szerző: hirado.hu
Hazánkat a világ egyik legbiztonságosabb helyének tartja az Egyesült Államok Külügyminisztériuma. Az amerikai utazóknak szóló ajánlásában Európa nagy részével szemben a teljesen biztonságos országok szűk csoportjába sorolják Magyarországot.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma – mint a legtöbb külügyminisztérium a világon – rendszeresen frissített országlistákat és térképet közöl, amelyeken feltünteti, hogy saját állampolgárainak mit javasol tervezett külföldi utazásaik előtt.

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt előtt Balatonfüred közelében (Fotó: MTI/Varga György)

A washingtoni State Department különböző kategóriákat állít fel: van a teljesen biztonságos országok szűk csoportja, ahova bármiféle különös elővigyázatosság nélkül utazhatnak az amerikaiak. Vannak olyan országok, ahol fokozott óvatosságot javasolnak az utazóknak, aztán vannak államok, amik kapcsán az utazás meggondolását javasolják. Végül vannak olyan országok is, amikhez annyit fűz az amerikai külügy, hogy oda ne utazzon senki.

A Mandiner arra hívja fel a figyelmet, hogy a háború és a covid árnyékában nagyon érdekesen alakul az európai országlista: az amerikai kormányzat szemszögéből alig néhány európai országot értékelnek úgy, hogy oda aggodalom nélkül utazhatnak az amerikaiak. Ezek közé tartozik Magyarország, továbbá a térségünkből Szlovákia, Románia, Bulgária, Montenegró és Görögország.

Ezen kívül Svájc, Portugália, Írország és az észak-európai országok vannak még ebben a kategóriában. Ezzel szemben Nyugat-Európa nagy részében már a fokozott elővigyázatosság az ajánlott Washington szerint.

Érdekes, hogy az egész világon is alig van olyan ország, ahová Washington szerint gond nélkül utazhatnak az amerikai polgárok – Kanada, Ausztrália, Argentína vagy épp Mongólia és Kirgizisztán van ezen a szűk listán.

Ukrajna, Belarusz, Oroszország, Moldova, valamint a Közel-Kelet nagy része pedig no-go zóna a hétköznapi amerikaiak számára.

Címlapkép: Az amerikai utazóknak szóló térkép (Fotó: Travel.state.gov)

Ajánljuk még